smażone placki z zieloną cebulą i jajkiem z ciasta francuskiego

Świetne ciasta z pewnością pokochają cała rodzina! Placki z ciasta drożdżowego to najlepszy wybór spośród opcji gotowania placków z cebulą i jajkami. Nadzienie z takim ciastem łączy się w najlepszy sposób. Radzę spróbować i ocenić, być może zaczniesz też gotować ciasta wyłącznie z takiego ciasta.
KsyunczykAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 52 % 28 g
węglowodany 35 % 19 g
357 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

jakoś chciałem szybko ugotować smażone placki z jajkiem cebulowym, ale nie miałem czasu na ciasto drożdżowe, więc poprosiłem męża, aby kupił gotowe ciasto drożdżowe w sklepie. Jak zawsze nieuważni mężczyźni będą się mylić. Mój mąż nie miał nawet pojęcia, że ciasto jest różnego rodzaju. Dlatego po przeczytaniu "mrożonego ciasta" na lodówkach wziął dowolne. W rezultacie na moim roboczym stole kuchennym nie było ciasta drożdżowego, ale ciasto francuskie. I już przygotowałem nadzienie, mówię, że chciałem szybko usmażyć placki. Tutaj nie było, postanowiłem upiec je z ciasta francuskiego. Okazało się, że nie jest gorzej. Radzę więc usmażyć takie ciasta. Przepis kulinarny nazwałem "smażone placki z cebulą jajkiem z ciasta francuskiego". Najpierw przygotowałem nadzienie do ciast. Aby to zrobić, ugotowałem jajka na twardo. Następnie pokroiłem je w kostki. Przeciąłem również pióra zielonej cebuli. Wszystko wymieszałem, trochę posoliłem i dla smaku dodałem trochę majonezu. Myślę, że okaże się również bardzo smaczny, jeśli zamiast zielonej cebuli użyjesz zwykłej cebuli. Ale nie wkładaj go na surowo, ale smaż na oleju na patelni. Wtedy nie musisz dodawać majonezu. Następnie wyjmij gotowe ciasto francuskie z zamrażarki. Odmrozić. Rozłóż go ostrożnie i pokrój w prostokąty lub kółka. Umieść przygotowane nadzienie na środku i zawiń je JAK na pasztecikach. Szczelnie zabezpiecz szew. Umieść patelnię na kuchence. Wlej olej roślinny, podgrzej go. Następnie ułóż placki z kolei szwem w dół. Smażyć na złoty kolor. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g

Podobne przepisy