jagnięcina smażona na patelni Govurma po azerbejdżańsku

wspaniały lunch dla profesjonalistów jedzących mięso! Do tego dania kuchni azerbejdżańskiej Zwykle podaję gęste pomidory w puszkach. Pieczona jagnięcina & quot; Govurma po azerbejdżańsku & quot; jest niesamowicie prosta.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 15 g
tłuszcze 50 % 16 g
węglowodany 3 % 1 g
203 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj mięso,

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wysusz,

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokroić

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przyprawy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zwiń mięso

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj cebulę i

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj do mięsa

  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W tłuszczu jagnięcym

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Usmaż mięso

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Z dwóch stron

  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.

miąższ jagnięcy kroi się na porcje około trzydziestu gramów, zwija w mieszankę papryki i soli, a następnie piecze, aż pojawi się apetyczna skórka. Zwykle smażę go na patelni rozgrzanej smalcem jagnięcym i okazuje się bardzo smaczny. Muszę powiedzieć, że w kuchni azerbejdżańskiej govurma służy jako rodzaj przygotowania do innych potraw. Powiedzmy, że jeśli zmieszasz govurmę z kruchym gotowanym ryżem, otrzymasz coś w rodzaju pilawu. Często jem govurmę z najzwyklejszą owsianką pszenną, podlewając ją tłustym tłuszczem, na którym smażono mięso jagnięce. Z pewnością jest to najprostszy posiłek, jaki można zrobić z jagnięciny. Słyszałem ten przepis kulinarny w audycji radiowej poświęconej kuchni narodów Wschodu. Nie musiałem nawet nagrywać, jest tak prosty w przygotowaniu, a dla prawdziwych orientalnych przepisów kulinarnych jest to bardzo rzadka rzecz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g

Podobne przepisy