skład / składniki
gotowanie krok po kroku
miąższ jagnięcy kroi się na porcje około trzydziestu gramów, zwija w mieszankę papryki i soli, a następnie piecze, aż pojawi się apetyczna skórka. Zwykle smażę go na patelni rozgrzanej smalcem jagnięcym i okazuje się bardzo smaczny. Muszę powiedzieć, że w kuchni azerbejdżańskiej govurma służy jako rodzaj przygotowania do innych potraw. Powiedzmy, że jeśli zmieszasz govurmę z kruchym gotowanym ryżem, otrzymasz coś w rodzaju pilawu. Często jem govurmę z najzwyklejszą owsianką pszenną, podlewając ją tłustym tłuszczem, na którym smażono mięso jagnięce. Z pewnością jest to najprostszy posiłek, jaki można zrobić z jagnięciny. Słyszałem ten przepis kulinarny w audycji radiowej poświęconej kuchni narodów Wschodu. Nie musiałem nawet nagrywać, jest tak prosty w przygotowaniu, a dla prawdziwych orientalnych przepisów kulinarnych jest to bardzo rzadka rzecz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g