pieczony Lucjan w cieście

zorganizuj dzień ryb! Wszyscy będą zachwyceni takim daniem!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 8 g
tłuszcze 42 % 15 g
węglowodany 36 % 13 g
226 kcal
IG: 15 / 0 / 85

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

Oryginalna nazwa tego przepisu kulinarnego to "smażony Lucjan w futrze". Możliwe, że dla ucha angielskiego brzmi to normalnie. Ale ja, na przykład, jak tylko wyobrażam sobie tego okonia w futrze w postaci jedzenia na talerzu, apetyt natychmiast znika. Więc nazwijmy to po prostu"okoń w cieście".
na głębokiej patelni rozgrzej olej, aż będzie bardzo gorący.
w osobnej misce wymieszaj dwa rodzaje mąki, sól pieprz i przyprawy, a następnie ostrożnie wlej piwo, ciągle mieszając. powinniśmy mieć ciasto bez grudek. Filet z okonia kroimy na kawałki, które można całkowicie usmażyć. Pamiętaj, że nadal będą w teście na wszystko inne. Zanurz każdy kawałek w cieście i smaż na oleju na złoty kolor. Najlepiej zrobić to na małym ogniu. W przeciwnym razie powierzchnia spali się, a okoń pozostanie surowy w środku.
podawaj natychmiast. Udekoruj gałązkami koperku i drobno posiekaną zieloną cebulą. Do dekoracji takiej ryby najlepiej nadaje się zielony groszek w puszkach lub sałatka warzywna z ogórków i pomidorów. Osobno kładziemy adjika lub inną pikantną przyprawę na stole.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Okoń morski wędzony na gorąco - 175   kcal/100g
  • Okoń morski gotowany - 112   kcal/100g
  • Okoń morski świeży - 117   kcal/100g
  • Okoń morski duszony - 120   kcal/100g
  • Okoń rzeczny pieczony - 180   kcal/100g
  • Okoń rzeczny pieczony - 103   kcal/100g
  • Okoń rzeczny - 109   kcal/100g
  • Okoń rzeczny świeży - 82   kcal/100g
  • Okoń rzeczny nadziewany - 130   kcal/100g
  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g

Podobne przepisy