skład / składniki
metoda gotowania
smażony tuńczyk jest jednym z najbardziej ulubionych dań naszej rodziny, dlatego często przygotowujemy go na rodzinne uroczystości. Ten przepis kulinarny jest przekazywany z pokolenia na pokolenie w naszej rodzinie. I przygotowujemy go w specjalny sposób. Na patelni rozgrzej oliwę i masło i Posol je. Następnie zwijamy kawałki ryby w bułce tartej i smażymy je z obu stron przez 2 minuty. Smażyć krewetki przez 2 minuty z każdej strony. Następnie przygotowujemy sos do naszego posiłku. Obierz cebulę i czosnek, spłucz i drobno posiekaj. Następnie smażyć posiekaną cebulę i czosnek na patelni. Do cebuli dodaj koncentrat pomidorowy, sól do smaku i cukier i smaż przez około 1-2 minuty. W zimnym bulionie rozcieńczyć mąkę i dodać koncentrat pomidorowy i umieścić na kuchence. Gdy zawartość garnka się zagotuje, dodaj tam 2-3 krople "tobasco", ale tak, aby sos był trochę wyspiarski. Podawaj to jedzenie na gorąco. Gotowy sos można podawać oddzielnie od posiłku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Tuńczyk w oleju roślinnym - 190 kcal/100g
- Tuńczyk we własnym soku - 96 kcal/100g
- Tuńczyk świeży - 101 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Sos Tabasco - 12 kcal/100g