Belyashi z jagnięciną smażoną

bardzo smaczne, proste i domowe! Przepis dla wyjątkowych gości! W kuchni tatarskiej to wspaniałe jedzenie podawane jest na świątecznym stole, zwykle z bulionem i ziołami, ale można je podawać według własnego uznania. Białka tatarskie to to samo, co ciasta z mięsem. Różnica polega tylko na przygotowaniu i składnikach.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 10 g
tłuszcze 10 % 4 g
węglowodany 65 % 26 g
180 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

aby przygotować ten tatarski przepis kulinarny, najpierw zagniatamy ciasto drożdżowe. Przesiej mąkę, wlej mleko do głębokiego rondla, podgrzej i dodaj sól do smaku, drożdże, cukier i wodę. Wszystko dobrze wymieszaj i dodaj do mąki, stopniowo ugniatając miękkie, maślane ciasto. Przykryj ciasto pokrywką lub serwetką i pozostaw na kilka godzin, aby pasowało. Następnie kroimy ciasto drożdżowe w małe kółka i zostawiamy je na stole, przykrywając przez chwilę serwetką. Aby przygotować mięso mielone, cebulę i jagnięcinę przepuszczamy przez maszynę do mięsa, dodajemy sól, czarny pieprz i dokładnie mieszamy. Rozwałkuj ciasto na ciasta, włóż nadzienie do środka i zawiń krawędzie ciastek. Smażyć te ciasta na gorącym oleju, uwalniając otwarty otwór do oleju. Pieczemy bielaki z obu stron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy