skład / składniki
gotowanie krok po kroku
aby przygotować ten tatarski przepis kulinarny, najpierw zagniatamy ciasto drożdżowe. Przesiej mąkę, wlej mleko do głębokiego rondla, podgrzej i dodaj sól do smaku, drożdże, cukier i wodę. Wszystko dobrze wymieszaj i dodaj do mąki, stopniowo ugniatając miękkie, maślane ciasto. Przykryj ciasto pokrywką lub serwetką i pozostaw na kilka godzin, aby pasowało. Następnie kroimy ciasto drożdżowe w małe kółka i zostawiamy je na stole, przykrywając przez chwilę serwetką. Aby przygotować mięso mielone, cebulę i jagnięcinę przepuszczamy przez maszynę do mięsa, dodajemy sól, czarny pieprz i dokładnie mieszamy. Rozwałkuj ciasto na ciasta, włóż nadzienie do środka i zawiń krawędzie ciastek. Smażyć te ciasta na gorącym oleju, uwalniając otwarty otwór do oleju. Pieczemy bielaki z obu stron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g