placki smażone ze szczypiorkiem i jajkiem drożdżowe

zorganizuj "święto brzucha" dla swoich ulubionych domowników! "Mamy dziś paszteciki!"W ciągu ostatnich dwóch lat to zdanie w naszym domu wywołało bezprecedensowy szum. Aby to święto brzucha miało miejsce, mam dwa sposoby. Pierwszym z nich jest zakup gotowego ciasta drożdżowego w sklepie, pozostawienie go, przygotowanie nadzienia i szybkie pieczenie różowych i pachnących ciast. Ale używam tej opcji, gdy jest bardzo mało czasu. W drugim przypadku ciasto układam z wyprzedzeniem. Chociaż okazuje się dość szybko. Jego zaletą jest to, że nie trzeba stać po pracy w "korku"w kasie.
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 6 g
tłuszcze 11 % 3 g
węglowodany 67 % 18 g
127 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

więc wszystko, co genialne, jest proste. Biorę pół szklanki ciepłej wody. Mieszam w nim 1 łyżkę cukru i drożdży. Powstały placek umieszczam w ciepłym miejscu na 10 minut. W tym czasie zagniatam podstawę ciasta. Mieszam pół szklanki wody, jajka, soli, cukru i mąki. Dodaję tam ciasto, zagniatam niezbyt strome ciasto i umieszczam je na pół godziny w ciepłym miejscu, aby pasowało. W tym czasie przygotowuję nadzienie: gotuję jajka, drobno kroję zieloną cebulę. Nawiasem mówiąc, najczęściej kroimy cebulę nożyczkami. Drobno posiekaj jajka dużym nożem z szerokim ostrzem lub nożem do jajek, wymieszaj z cebulą, solą. Kiedy ciasto się zbliża, odcinam kawałek, rozwałkowuję małą kiełbasę i kroję na kawałki. Jeśli" kiełbasa " ma średnicę 2-3 cm, to pocięte kawałki mają szerokość 2-3 palców. Zwijam kawałki w mące, zwijam wałkiem do ciasta. Robię ciasta i odwracam je szwem w dół. Na patelni układam również placki szwem w dół. Na górze przykrywam wypukłą pokrywką. Kiedy odwracam ciasta, nie przykrywam ich. Lepiej jest podawać je do stołu z upałem i upałem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy