skład / składniki
gotowanie krok po kroku
więc wszystko, co genialne, jest proste. Biorę pół szklanki ciepłej wody. Mieszam w nim 1 łyżkę cukru i drożdży. Powstały placek umieszczam w ciepłym miejscu na 10 minut. W tym czasie zagniatam podstawę ciasta. Mieszam pół szklanki wody, jajka, soli, cukru i mąki. Dodaję tam ciasto, zagniatam niezbyt strome ciasto i umieszczam je na pół godziny w ciepłym miejscu, aby pasowało. W tym czasie przygotowuję nadzienie: gotuję jajka, drobno kroję zieloną cebulę. Nawiasem mówiąc, najczęściej kroimy cebulę nożyczkami. Drobno posiekaj jajka dużym nożem z szerokim ostrzem lub nożem do jajek, wymieszaj z cebulą, solą. Kiedy ciasto się zbliża, odcinam kawałek, rozwałkowuję małą kiełbasę i kroję na kawałki. Jeśli" kiełbasa " ma średnicę 2-3 cm, to pocięte kawałki mają szerokość 2-3 palców. Zwijam kawałki w mące, zwijam wałkiem do ciasta. Robię ciasta i odwracam je szwem w dół. Na patelni układam również placki szwem w dół. Na górze przykrywam wypukłą pokrywką. Kiedy odwracam ciasta, nie przykrywam ich. Lepiej jest podawać je do stołu z upałem i upałem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g