cukinia smażona w puszkach

nie można odmówić pysznego smaku! Jak wiesz, jedzenie powinno być nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Cukinia zawiera wiele witamin i minerałów, które są niezbędne dla naszego organizmu, a zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy nasza odporność szczególnie potrzebuje wsparcia i ochrony przed nadchodzącymi przeziębieniami i przeziębieniami. Aby zachować wszystkie przydatne właściwości cukinii, a przy niesprzyjającej pogodzie cieszyć się korzyściami i smakiem darów słonecznego lata, proponuję jeden z prostych przepisów kulinarnych na zbiór cukinii.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 50 % 8 g
węglowodany 44 % 7 g
107 kcal
IG: 57 / 0 / 43

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

do zbioru wybieramy młodą cukinię z słabo rozwiniętymi nasionami. Dokładnie myjemy warzywa pod bieżącą wodą, po usunięciu resztek jajnika z owoców i odcięciu łodyg. Następnie owoce kroimy w kółka lub małe plasterki. Posyp plasterki mąką i solą. Wszystko to rozprowadzamy na patelni i smażymy z obu stron na maśle, aby nasze plasterki nabrały jednolitego żółto-brązowego koloru.
robimy to z czosnkiem-dzielimy na ząbki, obieramy, myjemy i drobno siekamy. A jeszcze lepiej, jeśli zmiażdżymy go w moździerzu.
następnie wybieramy dojrzałe zdrowe pomidory o gęstym miąższu, również je myjemy, usuwamy łodygi i kroimy na kawałki lub plasterki. Teraz cukinię, pomidory i czosnek solimy i wkładamy do słoika warstwami, ale nie do samej góry, ale tak, aby między górną częścią szyjki słoika a warzywami pozostało kilka centymetrów wolnej przestrzeni. Obrabiany przedmiot sterylizujemy przez 35 minut w 100 stopniach. Następnie pozostaje tylko zatkać słoiki z pieczoną cukinią w puszkach i umieścić pokrywki do ostygnięcia. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy