skład / składniki
metoda gotowania
do zbioru wybieramy młodą cukinię z słabo rozwiniętymi nasionami. Dokładnie myjemy warzywa pod bieżącą wodą, po usunięciu resztek jajnika z owoców i odcięciu łodyg. Następnie owoce kroimy w kółka lub małe plasterki. Posyp plasterki mąką i solą. Wszystko to rozprowadzamy na patelni i smażymy z obu stron na maśle, aby nasze plasterki nabrały jednolitego żółto-brązowego koloru.
robimy to z czosnkiem-dzielimy na ząbki, obieramy, myjemy i drobno siekamy. A jeszcze lepiej, jeśli zmiażdżymy go w moździerzu.
następnie wybieramy dojrzałe zdrowe pomidory o gęstym miąższu, również je myjemy, usuwamy łodygi i kroimy na kawałki lub plasterki. Teraz cukinię, pomidory i czosnek solimy i wkładamy do słoika warstwami, ale nie do samej góry, ale tak, aby między górną częścią szyjki słoika a warzywami pozostało kilka centymetrów wolnej przestrzeni. Obrabiany przedmiot sterylizujemy przez 35 minut w 100 stopniach. Następnie pozostaje tylko zatkać słoiki z pieczoną cukinią w puszkach i umieścić pokrywki do ostygnięcia. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g