skład / składniki
metoda gotowania
jeśli kupiłeś lub po prostu ugotowałeś smażonego kurczaka i nie wiesz, co by z niego zrobić, jest wspaniały przepis kulinarny kuchni włoskiej.
nie będzie wymagał dużego wysiłku i zajmie kilka minut. Ten przepis jest bardzo popularny we Włoszech i wiele gospodyń domowych często używa go do przygotowania bezpretensjonalnej kolacji. Sałatka z pieczonego kurczaka z żółtą papryką ozdobi nie tylko codzienny, ale także każdy świąteczny stół. Ten posiłek jest również dla tych, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni.
na początek bierzemy nóż i obieramy skórkę z dwóch cytryn, kroimy w cienkie paski lub po prostu zmielimy na tarce. Następnie, jeśli to możliwe, obierz obie cytryny z cienkiej skóry, aby pozostała czysta miazga. Na razie odłóż skórkę i miąższ cytryn na bok w osobnej misce. Teraz zajmijmy się kurczakiem. Ponieważ jest już smażony, pozostaje nam tylko obrać go ze skóry i kości i włożyć do miski. Całkowita miąższ kurczaka powinna wynosić około 2 pełnych filiżanek. Następnie do kurczaka dodajemy wcześniej ugotowane cytryny, posiekany ser i żółtą paprykę. Kładziemy liście majeranku. Następnie sól i pieprz czarnym pieprzem. To oczywiście do smaku. A na koniec polej sałatkę oliwą z oliwek. Co więcej, we Włoszech do tej sałatki wolą wziąć zimny olej z pierwszego tłoczenia. Następnie wszystko należy dokładnie wymieszać.
a sałatka z pieczonego kurczaka jest gotowa.
smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majeranek - 271 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g