Klasyczne serniki z twarogu na patelni

klasyczny przepis na bujne, delikatne serniki! Bujne serniki nie są takie łatwe do przygotowania! Często są płaskie lub niepieczone. Oferuję Ci klasyczny przepis na to ciasto! Nawet początkująca gospodyni domowa dostanie serniki według tego przepisu!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 12 g
tłuszcze 55 % 26 g
węglowodany 19 % 9 g
316 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Kluczem do pysznych serników jest wysokiej jakości twarożek. Pamiętaj, aby wziąć naturalny twaróg, bez substytutu tłuszczu mlecznego. Moim zdaniem smaczniejsze są serniki z tłustszego twarogu 9-18%. Jajka używaj również dużych, świeżych, najlepiej domowych. Wolę smażyć serniki na dowolnym oleju roślinnym, ale można też smażyć na maśle i ghee.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj twaróg widelcem. Spójrz na konsystencję twarogu: jeśli jest jak z ziarnami, najlepiej przetrzeć go przez drobne sito, wtedy Tekstura twarogu stanie się bardziej jednorodna.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbij jajko do twarogu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze wymieszaj wszystko widelcem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sól i jeszcze raz wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cukier. Używam zwykłego białego cukru, ale możesz gotować z brązowym cukrem - nada sernikom karmelowy smak. Również na tym etapie możesz dodać do ciasta kilka ulubionych smaków. Cukier waniliowy lub waniliowy, a także cynamon-dzieci szczególnie lubią wypieki o zapachu wanilii.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej mąkę (1 łyżka mąki do panierowania). Polecam nie zaniedbywać tego procesu, ponieważ podczas przesiewania mąka jest nasycona tlenem, a gotowe serniki okażą się bardziej przewiewne i delikatne. Polecam również stosowanie do pieczenia mąki Nie najwyższej, ale pierwszej i drugiej klasy, ponieważ mąka najwyższej jakości jest często bielona chlorem. Dobrze wymieszaj ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź trochę ciasta, uformuj małe ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obtoczyć ze wszystkich stron w pozostałej mące. W ten sposób użyj całego ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelni dobrze rozgrzej olej. Jeśli gotujesz na oleju roślinnym, użyj rafinowanego oleju - nie przypali się na patelni. Ułóż serniki i gotuj na małym ogniu przez około 7 minut z jednej strony.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie ostrożnie odwróć serniki i gotuj również przez 7-10 minut. Być może trzeba będzie przykryć patelnię pokrywką i doprowadzić serniki do pełnej gotowości, aby środek również się upiekł.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj serniki na śniadanie, podwieczorek lub po prostu na herbatę. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy