wątroba na patelni

proste, smaczne i niskokaloryczne danie! Wiele osób jest obojętnych na taki produkt jak wątróbka drobiowa. Ale w rzeczywistości jest to zdrowy, smaczny i pożywny produkt, z którego można przygotować wiele interesujących, zdrowych i niskokalorycznych potraw.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 12 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 16 % 4 g
145 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wątróbka drobiowa, jeśli jest zamrożona, rozmrażana w temperaturze pokojowej, schłodzona-płukana, odcinana filmy i tłuszcz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wątróbkę drobiową na kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obieramy cebulę z łuski, kroimy w kostkę, pióra lub pierścienie, które lubią bardziej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj lub pokrój w paski, połówki kół, jeśli marchewki nie są duże.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem. Podgrzej go na dużym ogniu. Smażyć cebulę z marchewką na oleju, aż marchewka będzie miękka, usunąć warzywa z patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na pozostałym oleju na patelni (w razie potrzeby dodaj olej) rozłóż ugotowaną wątrobę. Jeśli chcesz, aby wątroba okazała się chrupiącą złotą skórką, możesz ją wcześniej zawinąć w mąkę, ale to znacznie zwiększy zawartość kalorii w naczyniu. Smażyć wątrobę na dużym ogniu, mieszając łopatką, aby wątroba stała się biała i zarumieniona, zmniejsz ogień.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie na patelnię z wątrobą zwracamy smażenie warzyw. Wymieszaj składniki i smaż je razem pod pokrywką przez około 5-7 minut, aby wątroba była dobrze usmażona w środku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wątroba jest gotowa. Podajemy go do stołu jako niezależne danie lub z dowolnym dodatkiem, doskonale komponuje się z makaronem, kaszą gryczaną i innymi zbożami, tłuczonymi ziemniakami. Smacznego!

wątróbka drobiowa to bardzo zdrowy produkt bogaty w witaminy z grupy B, fosfor, cynk, magnez i wiele innych witamin. Poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego, przewodu pokarmowego, wzmacnia układ odpornościowy, dobrze wpływa na aktywność umysłową i poprawia pamięć. Dlatego konieczne jest włączenie do menu potraw z wątróbki drobiowej tak często, jak to możliwe. W tym celu ważne jest, aby kupować wysokiej jakości i świeże produkty. Dobra wątróbka drobiowa powinna być brązowa z bordowym odcieniem, gęsta, gładka, bez żadnych wtrąceń i uszkodzeń. Jeśli wątroba ma pomarańczowy odcień, oznacza to, że była wielokrotnie zamrażana i rozmrażana, co wskazuje na nieświeży towar. Luźna konsystencja wątroba wskazuje również na starość i zepsucie produktu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy