skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wątróbka drobiowa, jeśli jest zamrożona, rozmrażana w temperaturze pokojowej, schłodzona-płukana, odcinana filmy i tłuszcz.
Krok 2:
Pokrój wątróbkę drobiową na kawałki.
Krok 3:
Obieramy cebulę z łuski, kroimy w kostkę, pióra lub pierścienie, które lubią bardziej.
Krok 4:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj lub pokrój w paski, połówki kół, jeśli marchewki nie są duże.
Krok 5:
Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem. Podgrzej go na dużym ogniu. Smażyć cebulę z marchewką na oleju, aż marchewka będzie miękka, usunąć warzywa z patelni.
Krok 6:
Na pozostałym oleju na patelni (w razie potrzeby dodaj olej) rozłóż ugotowaną wątrobę. Jeśli chcesz, aby wątroba okazała się chrupiącą złotą skórką, możesz ją wcześniej zawinąć w mąkę, ale to znacznie zwiększy zawartość kalorii w naczyniu. Smażyć wątrobę na dużym ogniu, mieszając łopatką, aby wątroba stała się biała i zarumieniona, zmniejsz ogień.
Krok 7:
Następnie na patelnię z wątrobą zwracamy smażenie warzyw. Wymieszaj składniki i smaż je razem pod pokrywką przez około 5-7 minut, aby wątroba była dobrze usmażona w środku.
Krok 8:
Wątroba jest gotowa. Podajemy go do stołu jako niezależne danie lub z dowolnym dodatkiem, doskonale komponuje się z makaronem, kaszą gryczaną i innymi zbożami, tłuczonymi ziemniakami. Smacznego!
wątróbka drobiowa to bardzo zdrowy produkt bogaty w witaminy z grupy B, fosfor, cynk, magnez i wiele innych witamin. Poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego, przewodu pokarmowego, wzmacnia układ odpornościowy, dobrze wpływa na aktywność umysłową i poprawia pamięć. Dlatego konieczne jest włączenie do menu potraw z wątróbki drobiowej tak często, jak to możliwe. W tym celu ważne jest, aby kupować wysokiej jakości i świeże produkty. Dobra wątróbka drobiowa powinna być brązowa z bordowym odcieniem, gęsta, gładka, bez żadnych wtrąceń i uszkodzeń. Jeśli wątroba ma pomarańczowy odcień, oznacza to, że była wielokrotnie zamrażana i rozmrażana, co wskazuje na nieświeży towar. Luźna konsystencja wątroba wskazuje również na starość i zepsucie produktu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g