Znajdź najbardziej bezbłędne niezawodne przepisy na klasyczne serniki na stronie nudnych pomysłów gastronomicznych 1000.menu. Oceń smażone, pieczone lub gotowane na parze serniki. Dodaj kolory smaku rodzynkami, marmoladą, jabłkami, orzechami. Spróbuj słonej wersji z aromatycznymi ziołami. Nawet klasyka jest kreatywna!
głównym składnikiem serników jest twaróg. Do przygotowania tego przysmaku idealnym wyborem będzie domowy twarożek. Chociaż sklep nie będzie zły. Najważniejsze, że nie jest zbyt mokry. Gruboziarnisty twarożek przed gotowaniem należy dokładnie rozgnieść lub zmielić blenderem, aż będzie gładki.
pięć najczęściej używanych składników w klasycznych przepisach na serniki:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
jajka | 157 | 12.7 | 10.9 | 0.7 |
twaróg | 156 | 16.4 | 10 | 0 |
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
cukier waniliowy | 379 | 0 | 0 | 99.8 |
ciekawy przepis:
1. Wlej zawartość jajek do głębokiego pojemnika. Trochę soli, dodaj cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj.
2. Dodaj twaróg do jajek. Wymieszać ręcznie lub mikserem pozostawiając małe ziarna twarogu.
3. Dodaj trochę waniliny.
4. Dodaj mąkę do słodkiej mieszanki jajeczno-twarogowej. Zagnieść jednorodne, niezbyt ciasne ciasto.
5. Mokrymi rękami, oddzielając małe kawałki od ciasta, uformuj zgrabne ciasta o grubości od półtora do dwóch centymetrów.
6. Ostrożnie zwiń je ze wszystkich stron w mące.
7. Smażyć na rozgrzanej wcześniej patelni z olejem roślinnym na średnim ogniu, aż będzie ładnie zrumieniony.
8. Podawaj na ciepło ze śmietaną, dżemem, a nawet skondensowanym mlekiem.
pięć najszybszych klasycznych przepisów na serniki:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
serniki Klasyczne smażone z twarogu | 20 min | 257 | +55 |
Klasyczne serniki z twarogu na patelni | 30 min | 317 | +1187 |
serniki klasyczne w piekarniku | 45 min | 178 | +41 |
przydatne wskazówki:
• serniki okażą się bardziej apetyczne, jeśli do smażenia użyjesz mieszanki masła roślinnego i masła.
• jeśli twaróg jest zbyt suchy, można go lekko rozcieńczyć śmietaną lub kefirem.
* w przypadku, gdy twaróg jest zbyt płynny, możesz dodać semolinę do ciasta.
* aby serniki były bardziej miękkie i delikatne, jajka z cukrem należy ubijać wystarczająco długo, aż całkowicie się rozpuszczą.