ciepła sałatka z grillowanym boczkiem i brązowym ryżem
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
najpierw ugotuj ryż . Aby to zrobić, rozgrzej piekarnik do 120 stopni. Zagotuj wodę z 1 łyżeczką soli i kremowym maluchem. Gdy woda się zagotuje, wlej ją do ryżu w szklanej żaroodpornej misce. Przykryj miskę folią i piecz na średnim poziomie w piekarniku przez około godzinę.
rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Smaż boczek, aż będzie chrupiący. Wyjmij boczek. Umieść drobno posiekaną cebulę na patelni i smaż przez 5-6 minut. Wlać bulion z kurczaka, ocet, doprawić solą, cukrem, pieprzem i musztardą. Dobrze wszystko wymieszaj. Włóż smażony boczek i ryż i gotuj na wolnym ogniu, ciągle mieszając przez kolejne 10 minut. Zdjąć z ognia, posypać koperkiem i lekko ostudzić przed podaniem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g