ciepła sałatka z grillowanym boczkiem i brązowym ryżem

Prosta i pyszna sałatka z boczkiem zaspokoi głód i zaoszczędzi czas!
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 11 % 3 g
węglowodany 79 % 22 g
148 kcal
IG: 9 / 91 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

najpierw ugotuj ryż . Aby to zrobić, rozgrzej piekarnik do 120 stopni. Zagotuj wodę z 1 łyżeczką soli i kremowym maluchem. Gdy woda się zagotuje, wlej ją do ryżu w szklanej żaroodpornej misce. Przykryj miskę folią i piecz na średnim poziomie w piekarniku przez około godzinę.
rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Smaż boczek, aż będzie chrupiący. Wyjmij boczek. Umieść drobno posiekaną cebulę na patelni i smaż przez 5-6 minut. Wlać bulion z kurczaka, ocet, doprawić solą, cukrem, pieprzem i musztardą. Dobrze wszystko wymieszaj. Włóż smażony boczek i ryż i gotuj na wolnym ogniu, ciągle mieszając przez kolejne 10 minut. Zdjąć z ognia, posypać koperkiem i lekko ostudzić przed podaniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy