Młody Baranek smażony z sezamem
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
mięso młodej jagnięciny jest bardzo delikatne i apetyczne, nie mówię już o tym, że jest zdrowe. Mam nadzieję, że mój przepis będzie Ci odpowiadał. Sekret tkwi w kontraście chrupiącej skórki i soczystego miąższu.
potrzebujemy młodej jagnięciny na żeberkach. Odetnij warstwę tłuszczu, oczywiście pozostawiając trochę i pokrój na kawałki. Wymieszaj bułkę tartą z sezamem i solą. A teraz uwaga. Najpierw zwijamy każdy kawałek w mące, potem w ubitym jajku, a dopiero potem w naszej mieszance. Wciśnij dobrze palcami, aby się nie kruszyć. Umieść na talerzu i pół godziny w lodówce. Następnie bierzemy masło i olej słonecznikowy, dobrze podgrzewamy i smażymy nasze kawałki mięsa po obu stronach, aż utworzy się chrupiąca i rumiana skórka. Podawaj na dużym talerzu ze świeżymi warzywami, oczywiście udekoruj ziołami. A każdy będzie pasował do tego posiłku. Sos może być również inny, ale lepiej niż themali. Jest jeszcze jeden niuans. Do nasion sezamu można również dodać taką samą ilość maku.
potrzebujemy młodej jagnięciny na żeberkach. Odetnij warstwę tłuszczu, oczywiście pozostawiając trochę i pokrój na kawałki. Wymieszaj bułkę tartą z sezamem i solą. A teraz uwaga. Najpierw zwijamy każdy kawałek w mące, potem w ubitym jajku, a dopiero potem w naszej mieszance. Wciśnij dobrze palcami, aby się nie kruszyć. Umieść na talerzu i pół godziny w lodówce. Następnie bierzemy masło i olej słonecznikowy, dobrze podgrzewamy i smażymy nasze kawałki mięsa po obu stronach, aż utworzy się chrupiąca i rumiana skórka. Podawaj na dużym talerzu ze świeżymi warzywami, oczywiście udekoruj ziołami. A każdy będzie pasował do tego posiłku. Sos może być również inny, ale lepiej niż themali. Jest jeszcze jeden niuans. Do nasion sezamu można również dodać taką samą ilość maku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g