pieczona kapusta z ziemniakami (Bandgobhi Alu Sabji)
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
to święte wedyjskie jedzenie starożytnych Indii. Przygotowali go setki, jeśli nie tysiące lat temu. Jej przepis kulinarny tak się nie zmienił od tego czasu. Posiekaj kapustę w paski. W elektrycznym młynie mielimy goździki, cynamon i kardamon. Jednak teraz wszystko to można kupić w proszku.
rozpuść i podgrzej 3 łyżki roztopionego lub roślinnego oleju w rondlu. Włóż ziemniaki pokrojone w duże plasterki i smaż je na jasnobrązowy kolor. Następnie wyjmujemy go z patelni na talerz.
dodaj pozostały olej do tej samej patelni i usmaż na nim startego imbiru. Dodaj kurkumę i czerwoną paprykę i smaż przez kilka sekund, aby przyprawy nadały aromat olejowi. Włóż kapustę do garnka. Aby kapusta była mieszana z przyprawami, smaż ją, ciągle mieszając, przez trzy do czterech minut. Następnie dodaj pomidory, grubo pokrojone w plasterki, smażone ziemniaki, sól, cukier i wodę. Zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą całkowicie ugotowane. To znaczy, dopóki nie będą miękkie. Podawaj na stole posypanym zmielonymi przyprawami i dobrze wymieszanym.
rozpuść i podgrzej 3 łyżki roztopionego lub roślinnego oleju w rondlu. Włóż ziemniaki pokrojone w duże plasterki i smaż je na jasnobrązowy kolor. Następnie wyjmujemy go z patelni na talerz.
dodaj pozostały olej do tej samej patelni i usmaż na nim startego imbiru. Dodaj kurkumę i czerwoną paprykę i smaż przez kilka sekund, aby przyprawy nadały aromat olejowi. Włóż kapustę do garnka. Aby kapusta była mieszana z przyprawami, smaż ją, ciągle mieszając, przez trzy do czterech minut. Następnie dodaj pomidory, grubo pokrojone w plasterki, smażone ziemniaki, sól, cukier i wodę. Zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą całkowicie ugotowane. To znaczy, dopóki nie będą miękkie. Podawaj na stole posypanym zmielonymi przyprawami i dobrze wymieszanym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g



