smażony ryż kantoński
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Ugotuj ryż do połowy. Spuścić wodę.
2. Drobno posiekaj boczek. Imbir i czosnek obrać i drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
3. Lekko ubij jajka widelcem.
4. Na patelni rozgrzej masło orzechowe, wlej ubite jajka. Smażyć, mieszając, 1-2 minuty. Przenieś jajka na talerz.
5. Na tej samej patelni włóż cebulę, czosnek i imbir, dodaj sól i cukier. W razie potrzeby dodaj chili pokrojone w pierścienie. Wymieszać. Smażyć na złoty kolor cebuli.
6. Na patelnię włożyć boczek, jajka. Wlać sos sojowy. Mieszaj, smaż przez 1 minutę.
7. Ugotowany ryż ułożyć, wymieszać.
8. Drobno posiekaj pory i dodaj do ryżu.
9. Wlać wino. Wszystko dobrze wymieszaj i smaż z ciągłym mieszaniem przez 3-4 minuty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal / 100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal / 100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Por - 33 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Masło orzechowe - 895 kcal/100g