smażony ryż kantoński

niesamowicie pyszne! Zwierzęta docenią i pokochają! Proste i szybkie!
NatalimAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 12 % 7 g
węglowodany 76 % 44 g
289 kcal
IG: 7 / 89 / 5

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Ugotuj ryż do połowy. Spuścić wodę.

2. Drobno posiekaj boczek. Imbir i czosnek obrać i drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

3. Lekko ubij jajka widelcem.

4. Na patelni rozgrzej masło orzechowe, wlej ubite jajka. Smażyć, mieszając, 1-2 minuty. Przenieś jajka na talerz.

5. Na tej samej patelni włóż cebulę, czosnek i imbir, dodaj sól i cukier. W razie potrzeby dodaj chili pokrojone w pierścienie. Wymieszać. Smażyć na złoty kolor cebuli.

6. Na patelnię włożyć boczek, jajka. Wlać sos sojowy. Mieszaj, smaż przez 1 minutę.

7. Ugotowany ryż ułożyć, wymieszać.

8. Drobno posiekaj pory i dodaj do ryżu.

9. Wlać wino. Wszystko dobrze wymieszaj i smaż z ciągłym mieszaniem przez 3-4 minuty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal / 100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal / 100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Por - 33   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 895   kcal/100g

Podobne przepisy