pieczona kaczka z boczkiem cebula jabłka żurawina

pikantne mięso z kaczki z lekką kwaskowatością przypadnie Ci do gustu! Czeskie jedzenie jest bardzo obfite i dość zróżnicowane. A jakie niezwykłe potrawy przygotowują Czeskie gospodynie z dziczyzny! Po prostu polizaj palce! Możesz jednak przekonać się o tym, przygotowując pieczoną kaczkę z żurawiną według bardzo popularnego w Czechach przepisu kulinarnego czeskiej kuchni narodowej.
stefaniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 11 g
tłuszcze 65 % 26 g
węglowodany 8 % 3 g
299 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

kaczkę należy natrzeć solą wewnątrz i na zewnątrz. Aby przygotować sos, dodaj masło do pokrojonego boczku i podgrzej. Podsmaż posiekane korzenie i cebulę. Następnie wlej trochę wody, dodaj pokrojone na kawałki i obrane pomidory i jabłka. Tutaj wlej wino i dodaj przyprawy. 
następnie wlej sos do brytfanny i włóż tam kaczkę. Przykryj brojler pokrywką i gotuj w piekarniku, aż ptak będzie miękki. Następnie zdejmij pokrywkę i pozwól kaczce się zrumienić.
podziel gotową kaczkę na porcje, dodaj mąkę rozcieńczoną wodą do sosu i gotuj na małym ogniu. Następnie odcedź, dodaj żurawinę, podgrzej i ponownie włóż kaczkę do sosu. Dusić przez 5 minut.
podczas serwowania połóż plasterek cytryny na każdej porcji. Okazuje się, że bardzo delikatna i smaczna pieczona kaczka z żurawiną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Korzenie - 32   kcal/100g

Podobne przepisy