skład / składniki
metoda gotowania
kaczkę należy natrzeć solą wewnątrz i na zewnątrz. Aby przygotować sos, dodaj masło do pokrojonego boczku i podgrzej. Podsmaż posiekane korzenie i cebulę. Następnie wlej trochę wody, dodaj pokrojone na kawałki i obrane pomidory i jabłka. Tutaj wlej wino i dodaj przyprawy.
następnie wlej sos do brytfanny i włóż tam kaczkę. Przykryj brojler pokrywką i gotuj w piekarniku, aż ptak będzie miękki. Następnie zdejmij pokrywkę i pozwól kaczce się zrumienić.
podziel gotową kaczkę na porcje, dodaj mąkę rozcieńczoną wodą do sosu i gotuj na małym ogniu. Następnie odcedź, dodaj żurawinę, podgrzej i ponownie włóż kaczkę do sosu. Dusić przez 5 minut.
podczas serwowania połóż plasterek cytryny na każdej porcji. Okazuje się, że bardzo delikatna i smaczna pieczona kaczka z żurawiną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Korzenie - 32 kcal/100g