tajska pikantna pieczona peklowana wołowina

oryginalny przepis, który każdy pokocha!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 13 g
tłuszcze 55 % 22 g
węglowodany 13 % 5 g
265 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min
ciekawy przepis kulinarny leżał dosłownie pod moimi stopami. A raczej właśnie zamierzałem wrzucić do kosza stronę z czasopismami, w którą były owinięte zakupione przeze mnie śruby, jak zwróciłem uwagę na atrakcyjne zdjęcie z grillowanym mięsem. Po dokładniejszym przeczytaniu postanowiłem nie wyrzucać tego kawałka papieru i w wolnym czasie ugotować tajską pikantną pieczoną peklowaną wołowinę. Po pierwsze, ostrożnie dzielę kawałki mięsa na długie plastry wzdłuż wódki plastikowym nożem. Lekko podgrzewam oliwę lub olej słonecznikowy na patelni i smażę w nim mięso. Bardzo ważne jest, aby olej był ciepły, a nie gorący, w przeciwnym razie zamieni się w "tłuczone ziemniaki", a my mamy zupełnie inny przepis kulinarny. Wręcz przeciwnie, gotowa peklowana wołowina powinna być sucha i elastyczna. Dosłownie gotuję mięso do wyschnięcia, oczywiście nie do stanu krakersów, ale bardzo blisko tego robię mały ogień. Przyprawiam mięso Curry, solą i cukrem i nadal smażymy, aż pojawi się złoty kolor. Ale jest za wcześnie, aby podawać. Pozwól mięsu ostygnąć i sprawdź, czy skórka jest chrupiąca. Jeśli nie, smażę dalej. Suszę mięso papierowymi serwetkami. Lekko podsmażam czosnek i szalotkę, a następnie posypuję nimi schłodzoną tajską pikantną pieczoną peklowaną wołowinę. Bardzo proste w przygotowaniu Jedzenie i, co najważniejsze, niezwykle smaczne. Wszyscy, którzy go wypróbowują, są zachwyceni. W przepisie kulinarnym nie ma zbyt egzotycznych składników charakterystycznych dla kuchni tajskiej, więc możesz gotować każdego dnia. Bardzo smaczne jest jedzenie go z gotowanym ryżem, a bez żadnych dodatków tajska smażona peklowana wołowina jest po prostu doskonała, a pomysłów na jej udekorowanie jest mnóstwo. Aby to zrobić, odpowiednie są wszelkie zioła i słodka papryka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy