tajska pikantna pieczona peklowana wołowina
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
ciekawy przepis kulinarny leżał dosłownie pod moimi stopami. A raczej właśnie zamierzałem wrzucić do kosza stronę z czasopismami, w którą były owinięte zakupione przeze mnie śruby, jak zwróciłem uwagę na atrakcyjne zdjęcie z grillowanym mięsem. Po dokładniejszym przeczytaniu postanowiłem nie wyrzucać tego kawałka papieru i w wolnym czasie ugotować tajską pikantną pieczoną peklowaną wołowinę. Po pierwsze, ostrożnie dzielę kawałki mięsa na długie plastry wzdłuż wódki plastikowym nożem. Lekko podgrzewam oliwę lub olej słonecznikowy na patelni i smażę w nim mięso. Bardzo ważne jest, aby olej był ciepły, a nie gorący, w przeciwnym razie zamieni się w "tłuczone ziemniaki", a my mamy zupełnie inny przepis kulinarny. Wręcz przeciwnie, gotowa peklowana wołowina powinna być sucha i elastyczna. Dosłownie gotuję mięso do wyschnięcia, oczywiście nie do stanu krakersów, ale bardzo blisko tego robię mały ogień. Przyprawiam mięso Curry, solą i cukrem i nadal smażymy, aż pojawi się złoty kolor. Ale jest za wcześnie, aby podawać. Pozwól mięsu ostygnąć i sprawdź, czy skórka jest chrupiąca. Jeśli nie, smażę dalej. Suszę mięso papierowymi serwetkami. Lekko podsmażam czosnek i szalotkę, a następnie posypuję nimi schłodzoną tajską pikantną pieczoną peklowaną wołowinę. Bardzo proste w przygotowaniu Jedzenie i, co najważniejsze, niezwykle smaczne. Wszyscy, którzy go wypróbowują, są zachwyceni. W przepisie kulinarnym nie ma zbyt egzotycznych składników charakterystycznych dla kuchni tajskiej, więc możesz gotować każdego dnia. Bardzo smaczne jest jedzenie go z gotowanym ryżem, a bez żadnych dodatków tajska smażona peklowana wołowina jest po prostu doskonała, a pomysłów na jej udekorowanie jest mnóstwo. Aby to zrobić, odpowiednie są wszelkie zioła i słodka papryka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g