flądra smażona z pomarańczami

danie, któremu nie można się oprzeć!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 9 g
tłuszcze 19 % 3 g
węglowodany 25 % 4 g
74 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

kiedy byłam mała, zawsze patrzyłam z zainteresowaniem na stragany z rybami. Dlaczego? Ponieważ tam, za szkłem, prawie zawsze leżała nieznana mi ryba o nazwie "flądra". Wtedy pociągał mnie jej inny wygląd niż inne ryby. Ale mama nigdy nie kupiła flądry. Dorastałem, wyjechałem od rodziców do innego miasta, aby studiować na Uniwersytecie. Pewnego dnia, idąc przez supermarket, zobaczyłem świeżą flądrę na ladzie i postanowiłem ją kupić i spróbować stworzyć z niej niesamowite jedzenie. Szczerze mówiąc, z całej różnorodności potraw z flądry uwielbiam tylko smażoną flądrę i powiem ci o tym kulinarnym przepisie. Na początek obieramy cebulę i kroimy w cienkie półpierścienie. Teraz umyj pomarańcze, pokrój na pół i wyciśnij z nich sok za pomocą sokowirówki lub ręcznie. Teraz usmaż przygotowaną cebulę na patelni na oleju. Następnie wyjmujemy masę z patelni. Teraz bierzemy filet z flądry, solimy, pieprzymy i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Następnie dodaj cebulę i sok pomarańczowy i dusić rybę do miękkości.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Flądra wędzona na gorąco - 192   kcal/100g
  • Flądra gotowana - 103   kcal/100g
  • Flądra świeża - 83   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy