skład / składniki
metoda gotowania
kiedy byłam mała, zawsze patrzyłam z zainteresowaniem na stragany z rybami. Dlaczego? Ponieważ tam, za szkłem, prawie zawsze leżała nieznana mi ryba o nazwie "flądra". Wtedy pociągał mnie jej inny wygląd niż inne ryby. Ale mama nigdy nie kupiła flądry. Dorastałem, wyjechałem od rodziców do innego miasta, aby studiować na Uniwersytecie. Pewnego dnia, idąc przez supermarket, zobaczyłem świeżą flądrę na ladzie i postanowiłem ją kupić i spróbować stworzyć z niej niesamowite jedzenie. Szczerze mówiąc, z całej różnorodności potraw z flądry uwielbiam tylko smażoną flądrę i powiem ci o tym kulinarnym przepisie. Na początek obieramy cebulę i kroimy w cienkie półpierścienie. Teraz umyj pomarańcze, pokrój na pół i wyciśnij z nich sok za pomocą sokowirówki lub ręcznie. Teraz usmaż przygotowaną cebulę na patelni na oleju. Następnie wyjmujemy masę z patelni. Teraz bierzemy filet z flądry, solimy, pieprzymy i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Następnie dodaj cebulę i sok pomarańczowy i dusić rybę do miękkości.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Flądra wędzona na gorąco - 192 kcal/100g
- Flądra gotowana - 103 kcal/100g
- Flądra świeża - 83 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g