skład / składniki
gotowanie krok po kroku
najpierw oczyść rybę z łusek i wnętrzności, a następnie pokrój różowego łososia na steki lub na małe kawałki około 2-3 cm w poprzek tuszy. Do naszego dania potrzebujemy tylko tych części ryby, w których znajduje się grzbiet i kości żeber. W przypadku steków część ogonowa nie będzie działać. Do naszego Dania wskazane jest zabranie dużego różowego łososia. Do 8 porcji potrzebujesz dość dużego różowego łososia o wadze 1,5-1,8 kilograma, aby Twoje steki ważyły około 100-130 gramów każdy.
wymieszaj mąkę z pieprzem i solą. Wlej olej roślinny na patelnię i umieść go na średnim ogniu. Następnie steki z różowego łososia są dobrze panierowane w mieszance mąki. Następnie smaż naszą rybę na rozgrzanej patelni przez 5 minut z każdej strony. Ponieważ ryba jest zwykle smażona bardzo szybko, musisz starać się jej nie rozgotować, aby nie wysuszyć. Połóż gotową smażoną rybę łyżką cedzakową na naczyniu. Smażony różowy łosoś można podawać z frytkami lub lekką sałatką. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gotowany różowy łosoś - 168 kcal/100g
- Różowy łosoś świeży - 142 kcal/100g
- Łosoś różowy - 169 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g