Nototenia smażona
skład / składniki
1
porcje:
metoda gotowania
ten przepis kulinarny dała mi moja babcia, która uwielbiała przygotowywać dla nas wszelkiego rodzaju pyszne dania z ryb. A podczas naszych wakacji u babci nie tylko otrzymywaliśmy jej ciepło i miłość, ale także regularnie przyjmowaliśmy fosfor, wapń i wiele innych mikroelementów z jedzenia, które przygotowywała dla naszego rosnącego organizmu. Nutotenia smażona najbardziej mi się podobała. Oto przepis, którego nauczyłem się od mojej ukochanej babci. Najpierw obieram rybę z łusek, spłukuję ją i kroję na małe kawałki. Następnie rozbijam jedno jajko do głębokiej miski i ubijam je miotłą. Dodaj pieprz i sól do smaku do jajka i ponownie dokładnie ubij. Przesiej mąkę do osobnego talerza, dodaj sezam i wymieszaj. Następnie najpierw zanurzam kawałki ryby w mieszance jajecznej, a następnie w mieszance mąki. W specjalnych naczyniach do piekarnika w naszych czasach pójdzie również kuchenka mikrofalowa, kładę rybę, uprzednio smarując ją masłem. Następnie pieczę rybę w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut. Pyszny i obfity obiad jest gotowy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Nototenia Marble - 156 kcal/100g