plamiak smażony w marynacie

lubisz plamiaka? W tym daniu pokochasz ją jeszcze bardziej!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 6 g
tłuszcze 14 % 3 g
węglowodany 57 % 12 g
113 kcal
IG: 42 / 0 / 58

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ryba do tego przepisu kulinarnego jest cięta na filety, usuwając skórę i kości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie zwiń kawałki fileta w mące.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    I smaż na oleju roślinnym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż do pojemnika.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotowuję marynatę: w tym celu obieram cebulę i kroję w paski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Robię to samo z marchewką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj pietruszkę i drobno posiekaj, smaż wszystkie te składniki na oleju roślinnym.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie dodaj puree pomidorowe i smaż przez około 10 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie dodaję bulion rybny lub wodę, 3% ocet, czarny pieprz, a także cynamon i goździki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pozostawiam na małym ogniu przez około 20 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na samym końcu dodaję szczyptę soli, liść laurowy i cukier do smaku. Smażoną rybę układam w pięknym naczyniu i w razie potrzeby zalewam marynatą, chociaż marynatę można podawać osobno w małym Spodku. Podczas serwowania możesz udekorować ten wspaniały posiłek zieloną cebulą i natką pietruszki. Plamiak smażony jest gotowy! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Filety rybne - 204   kcal/100g

Podobne przepisy