Smażone kalmary z warzywami
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
kupowanie całych kalmarów wcale nie jest konieczne-biorę tylko filety, obieram folię i kroję w średniej wielkości paski. Wtedy kalmary będą dobrze ugotowane i nie będą zbyt twarde.
ale musisz zacząć gotować z warzywami-pokrój cebulę na pół pierścienia i smaż przez kilka minut na małym ogniu w oliwie z oliwek. Podczas smażenia cebuli udaje mi się posiekać paprykę i cukinię – należy je wlać na patelnię z cebulą i smażyć przez kilka minut.
następnie do opiekania dodaj pomidory, obrane i posiekane. Wszystko posolić. Dodaj kalmary już opiekane osobno.
wlać wino, posypać suchymi przyprawami, bliżej końca duszenia na małym ogniu dodać czosnek i posiekaną bazylię.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g