Smażone kalmary z warzywami

doskonałe danie dla miłośników owoców morza! Smażone kalmary z warzywami to lekki, pożywny i dietetyczny posiłek. W rzeczywistości prawdziwi mistrzowie gotowania owoców morza – w tym kalmary – są Chińczykami. Widzieliście choć jednego grubego Chińczyka? To i to! Moim zdaniem jest to najzdrowszy naród na świecie. Zwykle, kiedy podaję kalmary na stole, nikt nie wierzy, że będzie pyszny. Cóż, jak mówią: "Jeśli nie lubisz kotów – nie wiesz, jak je ugotować". Pyszne kalmary mają kilka sekretów, które musisz znać. Na szczęście mam znajomego, który od kilku lat pracuje w Chinach. Więc dostał mi doskonały, choć Niestandardowy, kulinarny przepis na smażone kalmary z warzywami. Mówią, że takie kałamarnice są najbardziej lubiane przez Europejczyków. Przygotowanie ich zajmuje mi 20 minut, nie więcej. Więc gorąco polecam spróbować.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 6 g
tłuszcze 17 % 2 g
węglowodany 33 % 4 g
63 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

kupowanie całych kalmarów wcale nie jest konieczne-biorę tylko filety, obieram folię i kroję w średniej wielkości paski. Wtedy kalmary będą dobrze ugotowane i nie będą zbyt twarde.

ale musisz zacząć gotować z warzywami-pokrój cebulę na pół pierścienia i smaż przez kilka minut na małym ogniu w oliwie z oliwek. Podczas smażenia cebuli udaje mi się posiekać paprykę i cukinię – należy je wlać na patelnię z cebulą i smażyć przez kilka minut.

następnie do opiekania dodaj pomidory, obrane i posiekane. Wszystko posolić. Dodaj kalmary już opiekane osobno.

wlać wino, posypać suchymi przyprawami, bliżej końca duszenia na małym ogniu dodać czosnek i posiekaną bazylię.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy