smażony kurczak na patelni z ziemniakami
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
zaczynamy przygotowywać smażonego kurczaka z ziemniakami od obierania i mycia ziemniaków. Następnie gotuj w lekko osolonej wodzie do połowy ugotowanej. Następnie spuść wodę i ostudź ziemniaki. Teraz bierzemy udka z kurczaka, dobrze je myjemy i suszymy. Następnie posyp je solą, pieprzem i przyprawami według własnych upodobań i odstaw do marynowania w lodówce na około 30 minut. Po tym czasie usmaż przygotowane nogi w oleju roślinnym na patelni na złoty kolor. Następnie na innej patelni, również na oleju, smażymy ziemniaki pokrojone w plasterki lub na pół. Posyp solą i pieprzem do smaku. Gdy kurczak i ziemniaki będą gotowe, podawaj je w jednym naczyniu do stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g