krewetki z imbirem w sosie sojowym

ten przepis jest dedykowany miłośnikom owoców morza. Danie jest przygotowywane szybko, okazuje się niesamowicie smaczne, wygląda apetycznie. Krewetki świetnie komponują się z imbirem, czosnkiem i sosem sojowym. Możesz jeść drewniane patyczki. Możesz pić zarówno napoje alkoholowe, jak i bezalkoholowe.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 18 g
tłuszcze 21 % 7 g
węglowodany 24 % 8 g
140 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Z tego przepisu dowiesz się, jak smażyć krewetki w sosie sojowym - a zrobienie tego jest łatwe i proste, a także bardzo szybkie. Na początek przygotowujemy produkty zgodnie z listą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do gotowania potrzebujemy świeżych krewetek. Jest to oczywiście idealne, ale jeśli nie można znaleźć świeżych owoców morza, odpowiednie są również mrożone. Obierz krewetki, spłucz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz korzeń imbiru i drobno posiekaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj obrane ząbki czosnku również jak imbir.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj posiekany imbir i czosnek na patelnię z rozgrzanym olejem roślinnym i smaż przez kilka minut podczas mieszania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tutaj rozprowadzamy przygotowane krewetki i smażymy mieszając, aż zaczerwienią się.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz dodaj sos sojowy. Aby nie wpaść na podróbkę, zwróć uwagę na pojemnik-sos powinien znajdować się w szklanej butelce. Dusić krewetki z sosem przez 3 minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zdejmij patelnię z ognia i rozłóż krewetki na talerzu. Udekoruj posiekaną zieloną cebulą lub koperkiem. Gratulacje, dołączyłeś do kuchni azjatyckiej!

od niedawna produkty sojowe mocno wkroczyły w nasze życie. A gospodynie zamieniły swoje kuchnie w miejsce eksperymentu. Podobał im się również sos sojowy, który pojawił się na półkach sklepowych. To, co jest dla nas nowe, jest znane w Chinach od około 2000 lat. Sos sojowy może być stosowany w wegetarianizmie i nada potrawie bogaty pikantny aromat i smak. Ten dressing szczególnie dobrze komponuje się z daniami z owoców morza. Zobaczysz, że krewetki smażone w sosie sojowym to coś! Naprawdę radzę spróbować dodać przepis do swojej skarbonki. Jestem gotowa jeść krewetki, kalmary, małże i inne dary morza przez całą dobę. Dlatego cały czas uczę się i wypróbowuję nowe przepisy, które pomagają mi urozmaicić dietę. Mam nadzieję, że krewetki ugotowane w ten sposób przypadną Ci do gustu! Smacznego i dobrego nastroju!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g

Podobne przepisy