krewetki smażone w panierce

dla wyjątkowych gości! Proste, szybkie i oryginalne! Smażone krewetki, według wielu miłośników pysznego jedzenia, są znacznie bardziej aromatyczne niż gotowane krewetki. Ten kulinarny przepis oferuje jedną z opcji gotowania krewetek na patelni. Odnosi się do kuchni japońskiej, gotuje się bardzo szybko, prawie błyskawicznie. Smażone krewetki to świetna przekąska do piwa.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 16 g
tłuszcze 35 % 12 g
węglowodany 18 % 6 g
195 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.

najpierw rozmrażamy krewetki, pozwalamy im dokładnie spłynąć, a następnie suszymy na płóciennej serwetce. Włóż do miski, wlej sok z cytryny i odstaw na dziesięć minut. Pamiętaj, że krewetki nie muszą być czyszczone. Następnie obtocz każdą krewetkę w mące ze wszystkich stron, a następnie zanurz w ubitej mieszance jajecznej i smaż na rozgrzanym oleju na patelni przez około pięć minut. Krewetki zmienią kolor na brązowy. Gdy będą gotowe, ponownie połóż je na serwetce, aby nadmiar oleju zniknął. Warto wyjaśnić,że takie danie bardzo szybko się rozchodzi-krewetki znikają jak nasiona. Dlatego moim zdaniem 400 gramów to porcja tylko dla dwóch osób (od siły). Jeśli chcesz nakarmić gości, którzy przybyli z piwem, weź krewetki z takim obliczeniem (200 gramów na osobę) – nie możesz się pomylić.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy