skład / składniki
gotowanie krok po kroku
najpierw rozmrażamy krewetki, pozwalamy im dokładnie spłynąć, a następnie suszymy na płóciennej serwetce. Włóż do miski, wlej sok z cytryny i odstaw na dziesięć minut. Pamiętaj, że krewetki nie muszą być czyszczone. Następnie obtocz każdą krewetkę w mące ze wszystkich stron, a następnie zanurz w ubitej mieszance jajecznej i smaż na rozgrzanym oleju na patelni przez około pięć minut. Krewetki zmienią kolor na brązowy. Gdy będą gotowe, ponownie połóż je na serwetce, aby nadmiar oleju zniknął. Warto wyjaśnić,że takie danie bardzo szybko się rozchodzi-krewetki znikają jak nasiona. Dlatego moim zdaniem 400 gramów to porcja tylko dla dwóch osób (od siły). Jeśli chcesz nakarmić gości, którzy przybyli z piwem, weź krewetki z takim obliczeniem (200 gramów na osobę) – nie możesz się pomylić.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g