smażony karp

bardzo smaczne danie, które jest łatwe i proste w przygotowaniu!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 46 % 12 g
węglowodany 38 % 10 g
166 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

smażony karp to proste, ale bardzo smaczne danie. W Rosji to jedzenie było przygotowywane na wielkie święta. A kulinarny przepis na to danie znał każdy szanujący się kucharz w bogatym domu. Proponujemy zaskoczyć gości i ugotować smażonego karpia na każdą uroczystość.

świeżo złowionego lub kupionego w sklepie karpia obrać, usunąć kości, podzielić na porcje. Następnie filety rybne posolić, pieprzyć i obtoczyć w mące. Następnie weź patelnię, podgrzej ją, roztop masło. Musisz smażyć karpia na dużym ogniu ze wszystkich stron, aż pojawi się apetyczna złota chrupiąca skórka.
przygotowane borowiki (odpowiednie są również pieczarki) pokroić w cienkie plasterki. Następnie umieść je na patelni z roztopionym masłem. Po 10 minutach dodaj trochę wody. Sól i przykryj patelnię pokrywką. Dusić grzyby na małym ogniu do miękkości.
połóż gotowe kawałki smażonego karpia i grzyby na talerzu. Lepiej podawać na gorąco, chociaż smażony karp i zimno nie tracą wspaniałego smaku. Do dekoracji nadają się smażone ziemniaki. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy