skład / składniki
gotowanie krok po kroku
smażony karp to proste, ale bardzo smaczne danie. W Rosji to jedzenie było przygotowywane na wielkie święta. A kulinarny przepis na to danie znał każdy szanujący się kucharz w bogatym domu. Proponujemy zaskoczyć gości i ugotować smażonego karpia na każdą uroczystość.
świeżo złowionego lub kupionego w sklepie karpia obrać, usunąć kości, podzielić na porcje. Następnie filety rybne posolić, pieprzyć i obtoczyć w mące. Następnie weź patelnię, podgrzej ją, roztop masło. Musisz smażyć karpia na dużym ogniu ze wszystkich stron, aż pojawi się apetyczna złota chrupiąca skórka.
przygotowane borowiki (odpowiednie są również pieczarki) pokroić w cienkie plasterki. Następnie umieść je na patelni z roztopionym masłem. Po 10 minutach dodaj trochę wody. Sól i przykryj patelnię pokrywką. Dusić grzyby na małym ogniu do miękkości.
połóż gotowe kawałki smażonego karpia i grzyby na talerzu. Lepiej podawać na gorąco, chociaż smażony karp i zimno nie tracą wspaniałego smaku. Do dekoracji nadają się smażone ziemniaki. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g