kalmary smażone po sycylijsku
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
1. Opłucz kałamarnicę, Usuń twardą strunę. Pokroić w paski.
2. Drobno posiekaj czosnek i podgrzej go na patelni w niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Włóż orzeszki piniowe, lekko usmaż.
3. Dodaj kapary i wino.
4. Włóż sos pomidorowy.
5. Zagotuj trochę i ułóż przygotowane kalmary.
6. Trzymaj je dosłownie przez 2-3 minuty. Nie ma już potrzeby, aby nie stały się sztywne.
podawać z gotowanym ryżem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Kapary w puszkach - 23 kcal/100g
- Kapary - 23 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g