kalmary smażone po sycylijsku

świetna opcja dla miłośników owoców morza, zdrowej i lekkiej żywności. Bardzo przyjemny smak, dyskretny. Smażone kalmary to bardzo smaczne i zdrowe jedzenie.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 10 g
tłuszcze 11 % 2 g
węglowodany 37 % 7 g
77 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

1. Opłucz kałamarnicę, Usuń twardą strunę. Pokroić w paski.

2. Drobno posiekaj czosnek i podgrzej go na patelni w niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Włóż orzeszki piniowe, lekko usmaż.

3. Dodaj kapary i wino.

4. Włóż sos pomidorowy.

5. Zagotuj trochę i ułóż przygotowane kalmary.

6. Trzymaj je dosłownie przez 2-3 minuty. Nie ma już potrzeby, aby nie stały się sztywne.

podawać z gotowanym ryżem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Kapary w puszkach - 23   kcal/100g
  • Kapary - 23   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g

Podobne przepisy