ziemniaki smażone w słomie

trudno oprzeć się takiemu pięknu, gdy jest to takie proste! Frytki bardzo dobrze komponują się z prawie każdym daniem mięsnym lub rybnym. Wolę ziemniaki ze świeżą sałatką. Mmmmm....to chyba moja słabość.Smak po prostu nie jest powtarzalny.

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 68 % 17 g
125 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

umyj i obierz ziemniaki.
obrane ziemniaki w paski & nbsp;pokroić, chociaż można w plasterki lub kostki (każdy ziemniak pokroić wzdłuż na 2 części, a następnie każdą połowę pokroić wzdłuż na 3-4 paski, a następnie w poprzek na 3-5 części).
podgrzej patelnię olejem roślinnym i ułóż pokrojone ziemniaki.
smaż najpierw na dużym ogniu, a następnie, gdy pojawi się rumiana skorupa, zmniejsz ogień do średniego, sól, pieprz i kontynuuj smażenie bez przykrycia do miękkości.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy