ziemniaki smażone w słomie
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
umyj i obierz ziemniaki.
obrane ziemniaki w paski & nbsp;pokroić, chociaż można w plasterki lub kostki (każdy ziemniak pokroić wzdłuż na 2 części, a następnie każdą połowę pokroić wzdłuż na 3-4 paski, a następnie w poprzek na 3-5 części).
podgrzej patelnię olejem roślinnym i ułóż pokrojone ziemniaki.
smaż najpierw na dużym ogniu, a następnie, gdy pojawi się rumiana skorupa, zmniejsz ogień do średniego, sól, pieprz i kontynuuj smażenie bez przykrycia do miękkości.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g