ziemniaki smażone na oliwie z oliwek

proste, satysfakcjonujące i bardzo smaczne! I ten magiczny zapach... Proste, satysfakcjonujące i bardzo smaczne Prawidłowo smażone ziemniaki to wspaniałe danie, może być zarówno przystawką, jak i daniem głównym.
rajAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 71 % 17 g
120 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

za to. aby ziemniaki były równomiernie i pięknie usmażone, potrzebujesz dobrej patelni, może być z nieprzywierającą powłoką, a jeszcze lepiej ciężką, żelazną, z grubym dnem.

jednym z ważnych warunków sukcesu potrawy jest to, że ilość ziemniaków powinna być odpowiednia do wielkości patelni, to znaczy nie napełniać zbytnio patelni.

dobrze podgrzej patelnię przed napełnieniem jej ziemniakami.
gdy patelnia się rozgrzeje, napełnij ją pokrojonymi ziemniakami, smaż na dość dużym ogniu. ciągle mieszając dużym widelcem, aż ziemniaki zostaną usmażone i ugotowane.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy