ziemniaki smażone na oliwie z oliwek
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
za to. aby ziemniaki były równomiernie i pięknie usmażone, potrzebujesz dobrej patelni, może być z nieprzywierającą powłoką, a jeszcze lepiej ciężką, żelazną, z grubym dnem.
jednym z ważnych warunków sukcesu potrawy jest to, że ilość ziemniaków powinna być odpowiednia do wielkości patelni, to znaczy nie napełniać zbytnio patelni.
dobrze podgrzej patelnię przed napełnieniem jej ziemniakami.
gdy patelnia się rozgrzeje, napełnij ją pokrojonymi ziemniakami, smaż na dość dużym ogniu. ciągle mieszając dużym widelcem, aż ziemniaki zostaną usmażone i ugotowane.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g