przyprawiona Sałatka z pieczonych warzyw
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zmiażdż i obierz czosnek. Włóż goździki do moździerza, dodaj szczyptę soli i ziry. Wcieraj w kleik, a następnie, kontynuując pocieranie, dodaj trochę oleju.
Krok 2:
Pokrój pomidory i paprykę na pół (duże-na 4 części) i skrop plasterki mieszanką czosnku i ziry (użyj nie więcej niż połowy).
Krok 3:
Rozgrzej olej na dużej patelni, smaż paprykę partiami na dużym ogniu, a następnie pomidory na złoty kolor.
Krok 4:
Umyj cytrynę szczotką, osusz. Usuń skórkę z cytryny drobną tarką, wyciśnij sok.
Krok 5:
Do oleju pozostałego na patelni wlej sok z cytryny, dodaj pozostałą pastę czosnkową i sól, podgrzej 2 min. na małym ogniu.
Krok 6:
Warzywa polać sosem, posypać chili i skórką, wymieszać i odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Podawać posypane liśćmi kolendry.
Krok 7:
Finita! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g