przyprawiona Sałatka z pieczonych warzyw

Spróbuj aromatycznej sałatki ze smażonych, przyprawionych warzyw! Łatwe I Proste!Szybko I Smacznie!Jednak - jak zawsze!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 50 % 6 g
węglowodany 42 % 5 g
75 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zmiażdż i obierz czosnek. Włóż goździki do moździerza, dodaj szczyptę soli i ziry. Wcieraj w kleik, a następnie, kontynuując pocieranie, dodaj trochę oleju.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój pomidory i paprykę na pół (duże-na 4 części) i skrop plasterki mieszanką czosnku i ziry (użyj nie więcej niż połowy).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej olej na dużej patelni, smaż paprykę partiami na dużym ogniu, a następnie pomidory na złoty kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj cytrynę szczotką, osusz. Usuń skórkę z cytryny drobną tarką, wyciśnij sok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do oleju pozostałego na patelni wlej sok z cytryny, dodaj pozostałą pastę czosnkową i sól, podgrzej 2 min. na małym ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Warzywa polać sosem, posypać chili i skórką, wymieszać i odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Podawać posypane liśćmi kolendry.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Finita! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy