makrurus smażony w płatkach ryżowych

soczysty i zdrowy makrurus! Rozpieszczaj domowników pyszną rybą! Dzięki tej metodzie gotowania ryba makrurus zachowa swój kształt i uzyska piękny wygląd, a co najważniejsze przyjemny smak!
gartsunAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 13 g
tłuszcze 12 % 3 g
węglowodany 36 % 9 g
110 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min
macrurus Wyczyść, umyj. Pokrój tuszę na porcje, najlepiej małe. Skrop sokiem z cytryny. Sól, pieprz. Ubij jajko. Najpierw zanurz kawałki makruru w jajku, a następnie w płatkach ryżowych. Połóż rybę na rozgrzanym oleju roślinnym na patelni i usmaż z obu stron (na wystarczająco dużym ogniu), aby płatki nabrały pięknego złotego koloru. Smaż każdą stronę przez około 6-8 minut. Ryba jest gotowa!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Płatki pszenne - 336   kcal/100g
  • Macrurus - 60   kcal/100g

Podobne przepisy