smażone placki z ziemniakami i grzybami

pyszne smażone placki z obfitym nadzieniem! często gotuję ciasta według tego przepisu. Jemy całą rodzinę
SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 4 g
tłuszcze 9 % 3 g
węglowodany 79 % 26 g
148 kcal
IG: 31 / 0 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    100 ml wody wymieszać z cukrem i drożdżami, pozostawić w cieple na 10 minut, dodać 400 ml. wody, mąki, zagnieść ciasto, przykryć i podgrzać na 40 minut

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciasto wzrośnie

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotuj ziemniaki

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zrobić puree, pieczarki usmażyć na oleju, dodać do puree, można dodać zioła

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwałkuj ciasto, ułóż nadzienie

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażyć z obu stron na oleju

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy