skład / składniki
metoda gotowania
1. Włóż twaróg do miski.
2. Zmiel twaróg z jajkiem, dodaj śmietanę, przesianą mąkę (2 łyżki), cukier, sól, sodę i wanilinę.
3. Zagnieść ciasto. Powinien być wystarczająco miękki i lepki.
5. Ciasto można podzielić na kilka części-wygodniej będzie z nim zarządzać. Posyp deskę mąką i uformuj wiązki z ciasta. Kroimy je na kawałki - mamy przyszłe patyczki.Mogą być zarówno długie, jak i bardzo krótkie. To zależy od twojego pragnienia.
6.Uformowane patyczki układamy na pergaminie i wkładamy do lodówki na pół godziny.
7. Minęło pół godziny... Podgrzewamy patelnię olejem, czekamy, aż się zagotuje i wkładamy do niej nasze patyczki. Smażyć, aż będą rumiane.
8. Gotowe patyczki układamy na serwetkach, aby stos nadmiaru tłuszczu.
przed podaniem posyp cukrem pudrem. Paluszki twarogowe są gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g