Karasiki małe smażone

bardzo smaczna ryba! Nie można przestać, dopóki się nie skończy! W oleju mały karaś jest smażony i staje się chrupiący jak frytki, a co najważniejsze, już cienkie kości praktycznie rozpuszczają się w oleju. Ryby można jeść prawie w całości. Ile ryb nie smaży, zjedzą wszystko!
SkazkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 16 g
tłuszcze 27 % 8 g
węglowodany 20 % 6 g
159 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Czyścimy i patroszymy karasiki. Smak gotowego dania z nawiązką rekompensuje poświęcony czas. Im mniejszy Karaś, tym smaczniejszy

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sól wszystkich bezpośrednio w misce

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Toczyć w mące

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    I rozłóż na patelni z dobrze rozgrzanym olejem roślinnym

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smażyć na dużym ogniu przez 5-7 minut, odwrócić na drugą stronę i kolejne 2-3 minuty. Ruszaj! Poczęstuję!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Karaś gotowany - 102   kcal/100g
  • Karaś świeży - 87   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy