smażona okra w cieście

okra w cieście to pyszne, obfite danie. Spróbuj gotować i upewnij się! Kiedy uda Ci się zdobyć to egzotyczne warzywo, lubię je gotować w ten sposób. Na Zewnątrz chrupiąca skórka, wewnątrz niezwykła i niezwykła w smaku okra. Zalecać :)
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 49 % 26 g
węglowodany 38 % 20 g
320 kcal
IG: 15 / 0 / 85

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Umyj okrę. Lepiej wziąć to mały rozmiar. Pokrój duże warzywa na kilka kawałków.
2. Rozbij 3 jajka do miski, ubij je trzepaczką.
3. Przesiej mąkę do pojemnika o odpowiedniej wielkości, Dodaj do niej mieszankę mielonej papryki i czosnku w proszku. Dobrze wymieszaj.
4. W osobnym pojemniku przetrzyj parmezan, dodaj bułkę tartą. Wymieszaj również mieszaninę.
5. Najpierw włóż okrę do jajka, a następnie zwiń w mieszance mąki. Następnie warzywa należy ponownie zanurzyć w jajku, a następnie włożyć do mieszanki krakersów i parmezanu.
6. Rozłóż półfabrykaty na płaskiej powierzchni.
7. Rozgrzej patelnię olejem roślinnym.
8. Smaż okrę na złoty kolor.
9. Połóż gotowe warzywa na ręcznikach papierowych (aby usunąć nadmiar tłuszczu).

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Okra - 33   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy