skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne produkty do przygotowania lecho z papryki z koncentratem pomidorowym. Będzie to wymagało pieprzu, koncentratu pomidorowego, wody, czosnku, soli, cukru i pieprzu.
Krok 2:
Umyj paprykę, usuń łodygę i nasiona, pokrój każdy owoc na pół. Aby uzyskać piękno gotowego dania, użyj różnych kolorów pieprzu. Obierz i umyj czosnek.
Krok 3:
Na patelni dodaj koncentrat pomidorowy i wodę, mieszaj, aż będzie gładka i postaw wszystko na dużym ogniu.
Krok 4:
Wyślij sól, cukier, liść laurowy, drobno posiekany czosnek i ziarna pieprzu.
Krok 5:
Pokrój paprykę w paski o grubości około jednego centymetra, możesz być nieco większy (aby papryka zachowała swój smak tak bardzo, jak to możliwe). Jeśli owoce papryki są zbyt długie, słomkę można przeciąć na pół.
Krok 6:
Dodaj paprykę do garnka do sosu pomidorowego, wszystko wymieszaj.
Krok 7:
Zagotuj zawartość garnka, a następnie zmniejsz ogień do średniego i gotuj pod półzamkniętą pokrywką przez około 20 minut (pamiętaj, aby od czasu do czasu mieszać).
Krok 8:
W tym czasie sterylizuj słoiki w wygodny dla Ciebie sposób. W tym przepisie puszki sterylizowano w piekarniku. Aby to zrobić, umieść czysty pojemnik (wraz z pokrywkami) na ruszcie w zimnym piekarniku, włącz ogrzewanie do 180-200 stopni i pozostaw na trzydzieści do czterdziestu minut. Jeśli umieścisz słoiki w nagrzanym piekarniku, istnieje prawdopodobieństwo, że szkło pęknie od wysokiej temperatury.
Krok 9:
Rozłóż gotowe lecho na gorąco (wymagane!) słoiki i mocno przykręcić pokrywkami.
Krok 10:
Owinąć słoiki ciepłą szmatką i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie włóż gotowe produkty do lodówki lub do piwnicy. Pachnące lecho z koncentratem pomidorowym jest gotowe! Z podanej ilości składników uzyskuje się około 2,3 - 2,5 litra lecho.
tak miło jest otworzyć słoik pachnącego lecho, gdy sezon warzywny już się skończył!
smak lecho jest bogaty i zrównoważony. Można go podawać z ziemniakami, mięsem lub podawać jako niezależną sałatkę.
Ilość soli i cukru można dostosować do własnych upodobań.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g