papryka lecho z koncentratem pomidorowym na zimę

pyszne lecho z papryki i koncentratu pomidorowego! Aby przygotować przedmiot, potrzebujesz dwóch głównych składników. Minimalny wysiłek, a wynik przekroczy wszelkie oczekiwania. Jak miło jest otworzyć słoik lecho zimą i cieszyć się pyszną, jasną i apetyczną przekąską. Na pewno spróbujemy!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 8 g
29 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne produkty do przygotowania lecho z papryki z koncentratem pomidorowym. Będzie to wymagało pieprzu, koncentratu pomidorowego, wody, czosnku, soli, cukru i pieprzu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj paprykę, usuń łodygę i nasiona, pokrój każdy owoc na pół. Aby uzyskać piękno gotowego dania, użyj różnych kolorów pieprzu. Obierz i umyj czosnek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni dodaj koncentrat pomidorowy i wodę, mieszaj, aż będzie gładka i postaw wszystko na dużym ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij sól, cukier, liść laurowy, drobno posiekany czosnek i ziarna pieprzu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój paprykę w paski o grubości około jednego centymetra, możesz być nieco większy (aby papryka zachowała swój smak tak bardzo, jak to możliwe). Jeśli owoce papryki są zbyt długie, słomkę można przeciąć na pół.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj paprykę do garnka do sosu pomidorowego, wszystko wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagotuj zawartość garnka, a następnie zmniejsz ogień do średniego i gotuj pod półzamkniętą pokrywką przez około 20 minut (pamiętaj, aby od czasu do czasu mieszać).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W tym czasie sterylizuj słoiki w wygodny dla Ciebie sposób. W tym przepisie puszki sterylizowano w piekarniku. Aby to zrobić, umieść czysty pojemnik (wraz z pokrywkami) na ruszcie w zimnym piekarniku, włącz ogrzewanie do 180-200 stopni i pozostaw na trzydzieści do czterdziestu minut. Jeśli umieścisz słoiki w nagrzanym piekarniku, istnieje prawdopodobieństwo, że szkło pęknie od wysokiej temperatury.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż gotowe lecho na gorąco (wymagane!) słoiki i mocno przykręcić pokrywkami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Owinąć słoiki ciepłą szmatką i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie włóż gotowe produkty do lodówki lub do piwnicy. Pachnące lecho z koncentratem pomidorowym jest gotowe! Z podanej ilości składników uzyskuje się około 2,3 - 2,5 litra lecho.

tak miło jest otworzyć słoik pachnącego lecho, gdy sezon warzywny już się skończył!

smak lecho jest bogaty i zrównoważony. Można go podawać z ziemniakami, mięsem lub podawać jako niezależną sałatkę.
Ilość soli i cukru można dostosować do własnych upodobań.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy