kompot z bazylii na zimę

świetny kompot z niezwykłych składników! Bardzo orzeźwiające! Czy kompot gotuje się z owoców? Nie tylko! Kompot z zieleni może być również gaszący pragnienie, niesamowicie smaczny i bogaty! Najlepiej nadaje się do tego czerwona bazylia. Jego bogaty aromat i smak z lekką kwaskowatością zachwycą o każdej porze roku!
GildaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 9 g
36 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 20 min

kompot z bazylii to niezwykły napój, który zostanie doceniony już od pierwszego przygotowania. Kompot jest tradycyjnie wytwarzany z czerwonej bazylii o bogatym smaku, aromacie i kolorze. Kompot nie jest przygotowywany z zielonej, cytrynowej bazylii-jego smak jest zbyt ostry, a kolor nie okaże się tak bogaty. Taki kompot jest doskonale przechowywany do następnego sezonu.

przede wszystkim przygotowujemy słoiki i pokrywki. Liczba składników jest wskazana na 1 trzylitrowy słoik, jeśli planujesz ugotować więcej kompotu, wystarczy proporcjonalnie zwiększyć liczbę produktów. Sterylizujemy słoiki i pokrywki w dowolny dogodny sposób, na przykład wygodnie jest trzymać słoik nad parą do góry nogami. A pokrywki można po prostu zagotować.

rozbieramy dużą wiązkę czerwonej bazylii na gałązki, które myjemy bieżącą wodą i trochę suszymy. Usuwamy wszystkie zepsute liście, odłamujemy suche końce gałęzi. Jest to konieczne, aby smak kompotu okazał się doskonały.

następnie włóż całą bazylię do trzylitrowego słoika, wlej tam cukier i wskazaną ilość kwasu cytrynowego. Zagotuj wodę i zalej zawartość słoika wrzącą wodą. Najpierw wlej trochę, aby słoik nie pękł, a następnie dodaj wodę do wieszaków.

Zwiń słoik sterylną pokrywką. Ostrożnie połóż słoik na boku na stole wyłożonym ręcznikiem. Delikatnie przetaczamy się tam iz powrotem, aby cukier się rozpuścił. Już na tym etapie kompot zacznie nabierać pięknego różowego koloru. To samo powtarzamy z pozostałymi bankami.

następnie puszki są umieszczane do góry nogami na podłodze, na kocu, na wierzchu są również przykryte kocem. Teraz kompot powinien stopniowo ochładzać się w ciągu około dnia. I dopiero potem można go przenieść do stałego miejsca przechowywania (najlepiej w chłodnym miejscu, na przykład piwnica jest idealna).

to wszystko. Kompot jest gotowy, a teraz zimą możesz zadowolić swoją ukochaną rodzinę nowym smakiem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy