eklery z kremem białkowym

Przygotuj delikatne ciasteczka z przewiewnym lekkim kremem! Eklery z kremem białkowym przypadną do gustu każdemu. Takie eklery można nie tylko kupić w sklepie ze słodyczami, ale także przygotować własnymi rękami. Krem na bazie białek jaj i syropu cukrowego ma gładką konsystencję i doskonały smak. Jeśli ciasto jest odpowiednio ugotowane, eklery są puste w środku. Pozwala to z łatwością wypełnić je kremem bez cięcia.
SilvaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 79 % 41 g
237 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Włóż białka do miski miksera lub innego głębokiego pojemnika. Przed ubijaniem wysyłamy białka do lodówki na 15 minut.

2. Po określonym czasie przystępujemy do ubijania. W tym procesie wlej sok z cytryny do masy białkowej. Ubij białka do stabilnych szczytów.

3. Wlej cukier do rondla, wlej wodę tutaj. Wysyłamy patelnię do ognia. Gotuj syrop z ciągłym mieszaniem. Próbujemy miękkiej piłki.

4. Aby sprawdzić, czy syrop jest gotowy, wlej zimną wodę do małego pojemnika i wlej do niego niewielką ilość syropu. Syrop nie rozpuści się, ale zwinie się w małą kulkę.

5. Gorący syrop w cienkim strumieniu wlewa się do masy białkowej, ciągle ubijając śmietanę przy niskich obrotach miksera.

6. Ubij śmietanę przez 10-15 minut. Ponieważ wlewano gorący syrop, należy go ubijać, aż krem ostygnie do temperatury pokojowej. W tym czasie stanie się gęstszy i kilkakrotnie zwiększy swoją objętość.

7. Wlej mleko i wodę do odpowiedniego rondla z grubym dnem, wlej sól i cukier. Wysyłamy na średni ogień, podgrzewamy do ciepłego stanu, a następnie rozprowadzamy masło. Doprowadzić masę do wrzenia.

8. Przesiej mąkę do miski, aby pozbyć się grudek. Wlej przygotowaną gorącą masę do miski z mąką, dokładnie wymieszaj przez 2 minuty. Ciasto oddzieli się od bocznych ścian patelni.

9. Wysyłamy patelnię z ciastem na wolnym ogniu, mieszamy przez kolejne kilka minut. Następnie zdejmij z ognia, nie przestając mieszać, pozwól ciastu nieco ostygnąć.

10. A teraz rozbijamy jajka na ciasto, ale nie wszystkie na raz, ale po jednym na raz. Za każdym razem dobrze wymieszaj ciasto.

11. Przenieś ciasto do torby cukierniczej z dyszą "gwiazdką", umieść eklery na blasze do pieczenia. Każdy pasek ma około 10 centymetrów długości.

12. Wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 10-15 minut. Otwórz drzwi piekarnika, aby wypuścić parę. Kontynuuj pieczenie przez kolejne 30 minut lub do momentu, aż eklery będą złote.

13. Schłodź eklery na ruszcie. Następnie rozprowadzamy krem białkowy w torbie do gotowania i za pomocą dyszy "stożek" napełniamy eklery.

możesz ozdobić eklery posiekanymi orzechami, śmietaną, lukrem. To jest opcjonalne.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy