skład / składniki
metoda gotowania
1. Włóż białka do miski miksera lub innego głębokiego pojemnika. Przed ubijaniem wysyłamy białka do lodówki na 15 minut.
2. Po określonym czasie przystępujemy do ubijania. W tym procesie wlej sok z cytryny do masy białkowej. Ubij białka do stabilnych szczytów.
3. Wlej cukier do rondla, wlej wodę tutaj. Wysyłamy patelnię do ognia. Gotuj syrop z ciągłym mieszaniem. Próbujemy miękkiej piłki.
4. Aby sprawdzić, czy syrop jest gotowy, wlej zimną wodę do małego pojemnika i wlej do niego niewielką ilość syropu. Syrop nie rozpuści się, ale zwinie się w małą kulkę.
5. Gorący syrop w cienkim strumieniu wlewa się do masy białkowej, ciągle ubijając śmietanę przy niskich obrotach miksera.
6. Ubij śmietanę przez 10-15 minut. Ponieważ wlewano gorący syrop, należy go ubijać, aż krem ostygnie do temperatury pokojowej. W tym czasie stanie się gęstszy i kilkakrotnie zwiększy swoją objętość.
7. Wlej mleko i wodę do odpowiedniego rondla z grubym dnem, wlej sól i cukier. Wysyłamy na średni ogień, podgrzewamy do ciepłego stanu, a następnie rozprowadzamy masło. Doprowadzić masę do wrzenia.
8. Przesiej mąkę do miski, aby pozbyć się grudek. Wlej przygotowaną gorącą masę do miski z mąką, dokładnie wymieszaj przez 2 minuty. Ciasto oddzieli się od bocznych ścian patelni.
9. Wysyłamy patelnię z ciastem na wolnym ogniu, mieszamy przez kolejne kilka minut. Następnie zdejmij z ognia, nie przestając mieszać, pozwól ciastu nieco ostygnąć.
10. A teraz rozbijamy jajka na ciasto, ale nie wszystkie na raz, ale po jednym na raz. Za każdym razem dobrze wymieszaj ciasto.
11. Przenieś ciasto do torby cukierniczej z dyszą "gwiazdką", umieść eklery na blasze do pieczenia. Każdy pasek ma około 10 centymetrów długości.
12. Wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 10-15 minut. Otwórz drzwi piekarnika, aby wypuścić parę. Kontynuuj pieczenie przez kolejne 30 minut lub do momentu, aż eklery będą złote.
13. Schłodź eklery na ruszcie. Następnie rozprowadzamy krem białkowy w torbie do gotowania i za pomocą dyszy "stożek" napełniamy eklery.
możesz ozdobić eklery posiekanymi orzechami, śmietaną, lukrem. To jest opcjonalne.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g