Galuszki z twarogu

pyszne tradycyjne ukraińskie danie z twarogu na śniadanie! Bardzo smaczne i proste, zdrowe i pożywne danie na śniadanie, lunch lub kolację dla całej rodziny. Ten przepis powinien być szczególnie doceniony przez gospodynie domowe, w których rodzinach gospodarstwa domowe, w szczególności dzieci, nie lubią twarogu w czystej postaci. Zwykle tacy wybredni ludzie chętnie jedzą twaróg w postaci gałek ze śmietaną, dżemem lub skondensowanym mlekiem. Dla dorosłych Galushki można podawać z zieloną cebulą i roztopionym masłem. Przygotowanie tego dania jest dość proste i szybkie, pod względem składu i kosztu składników można je sklasyfikować jako budżet.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 13 g
tłuszcze 36 % 15 g
węglowodany 33 % 14 g
242 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

Przygotuj składniki na galuszki z twarogu. Aby uzyskać smaczniejsze i zdrowsze danie, lepiej oczywiście użyć naturalnego domowego twarogu, ale ten, który jest pod ręką, z wyjątkiem produktu z twarogu, również się sprawdzi. Zmiel twaróg blenderem lub przekręć go przez maszynę do mięsa, aż będzie gładki.
wbij jajko do miski z twarogiem, dodaj sól i cukier. Dobrze wymieszaj lub zmiel blenderem, aby masa była jednorodna, a cukier się rozpuścił. Wlej przesianą mąkę do masy twarogowej w częściach i stale mieszaj ciasto łyżką, aby nie przesadzić z mąką. Ponieważ może potrzebować trochę więcej lub trochę mniej w zależności od jego jakości. Mąka różnych producentów do przygotowania produktu o tej samej wielkości może wymagać różnych ilości, więc musisz skupić się na konsystencji ciasta. W rezultacie ciasto powinno być gęste, ale miękkie. Tworzymy kiełbasę z ciasta, kroimy ją na małe kawałki tego samego rozmiaru. Możesz zostawić je tak, jak są kształty, lub zrobić okrągłe lub kwadratowe, jeśli chcesz.
w rondlu zagotuj osoloną wodę. Wrzucamy galuszki do wody w częściach, mieszając drewnianą łyżką, aby nie przykleiły się do dna patelni. Gotuj Galushki, aż się pojawią. Po pojawieniu się Galushki gotujemy je przez około 5 minut. Wyławiamy je z wody łyżką cedzakową, aby nadmiar płynu ze szkła. Kładziemy Galushki na talerzu, kładziemy kawałek masła na wierzchu lub polewamy stopionym, najlepiej naturalnym masłem, jest bardziej aromatyczne, trochę solimy i posypujemy drobno posiekaną zieloną cebulą. W razie potrzeby podawaj Galushki ze śmietaną, dżemem lub skondensowanym mlekiem.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy