skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z makaronem ryżowym z warzywami i kurczakiem? Makaron ryżowy zalej wrzącą wodą i gotuj przez nie więcej niż trzy minuty, a następnie włóż do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć. Napełnij pierś kurczaka wrzącą wodą, solą i gotuj przez 20 minut. Przenieś mięso z kurczaka na talerz i ostudź.
Krok 2:
Pokrój ogórek w cienkie paski.
Krok 3:
Pokrój paprykę w paski.
Krok 4:
Pokrój mięso z kurczaka w cienkie paski.
Krok 5:
Połącz koreańską marchewkę, ogórek, paprykę, mięso z kurczaka i makaron ryżowy. Dopraw kolendrą i czerwoną papryką. Doprawić sosem sojowym i olejem roślinnym, wszystko dobrze wymieszać i pozostawić na 30 minut.
Krok 6:
Włóż gotową sałatkę do salaterki i posyp trochę sezamem i świeżymi ziołami. Smacznego!
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Makaron ryżowy - 109 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Koreańska marchewka - 134 kcal/100g