Sałatka grzyby pod futrem

ta pyszna i obfita wielowarstwowa sałatka zaskoczy i zachwyci. W końcu zrozumiesz, co oznacza dwa w jednym. Ponieważ przygotowujemy wieloskładnikową sałatkę, która może bezpiecznie działać jako niezależna druga. Satysfakcjonujące, smaczne, oryginalne. A także-uniwersalny, ponieważ zamiast składników określonych w przepisie, oprócz podstawowych, możesz umieścić inne. Serwujemy zarówno w dni powszednie, jak i święta.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 6 g
tłuszcze 40 % 6 g
węglowodany 20 % 3 g
95 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jeśli nie masz gotowych schłodzonych ziemniaków i jajek, ugotuj je i dodaj kolejne pół godziny do wskazanego przeze mnie czasu. Zacząłem pracę od krojenia, smażenia w oleju rozgrzanym na patelni czystych grzybów, posiekanych plasterków i cebuli. Ochładzać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas gdy grzyby i cebula stygną, zetrę ziemniaki na grubej tarce, które zostały ugotowane i schłodzone od wczoraj wieczorem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokroiłem filet z wędzonego kurczaka na małe plasterki – tak, aby pasowały do ogólnego formatu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ogórki kiszone (miałem małe) należy również wysłać na tarkę. Postaramy się usunąć tylko nadmiar soku, przeszkodzi nam to w sałatce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ser lepiej jest przyjmować twarde odmiany. Pocieramy na grubej tarce. Mam takie piękne wióry.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jajko, obierając skorupkę, trzeba zetrzeć, ale wybrałem dla niego średnią tarkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Możesz zacząć układać warstwy, pokrywając każdą śmietaną lub majonezem. Najpierw wypuściłem pieczarki, ponieważ mamy grzyby pod futrem, a nie na futrze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie zrobiłem taką siatkę z kwaśnej śmietany.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie położyłem ogórek kiszony.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na niego-ziemniaki, to stara dobra firma.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po posmarowaniu ziemniaków majonezem położyłem na nich warstwę kurczaka.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmarowałem kurczaka kwaśną śmietaną.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie posyp tę warstwę serem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Kładąc siatkę majonezu na serze, wysłałem starte jajko na górę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    To wszystko, piękna, bardzo soczysta sałatka jest gotowa. Po prostu odstaw na chwilę - nasiąknie i będzie jeszcze delikatniejszy.

i więcej porad

w moim przepisie – pieczarki ale można je zastąpić grzybami w sezonie, wtedy za każdym razem sałatka nabierze nowego odcienia.

jeśli składasz warstwy, przygotowując do tego porcjowany talerz i dekorując go już do podania, bądź ostrożny-starte jajka i ser nie zawsze trafiają tylko tam, gdzie musimy.

dobrze byłoby umieścić sałatkę w specjalnym kształcie, a jeśli jej nie ma, odetnij środek plastikowej butelki o wymaganej głębokości i szerokości.

nie zapomnij nasmarować ścian pierścienia olejem roślinnym, wtedy będzie łatwo i bezpiecznie wyjąć sałatkę.

jeśli nie ma takiego samego kształtu,złóż warstwy w odpowiedniej misce.
warstwy można smarować kwaśną śmietaną, majonezem i ich mieszanką, a na przemian jak moja.

aby zrobić siatkę z majonezu lub kwaśnej śmietany, możesz odciąć róg plastikowej torby, a następnie odciąć końcówkę-okazuje się świetnie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy