skład / składniki
metoda gotowania
rosół jest zawsze pyszny i apetyczny. Wiele osób woli jeść bulion jako pierwsze gorące danie i słusznie. W końcu jest to rodzaj zupy, zdrowej i dietetycznej. Możesz podawać bulion z ziołami, z krakersami, z kawałkami gotowanego mięsa, z gotowanym jajkiem. Ten przepis to kolejna opcja pysznego podania zdrowego bulionu z klopsikami z indyka.
1. Mój filet z indyka pod bieżącą wodą. Następnie dowolnie kroimy w kostkę. Przepuszczamy filet przez maszynę do mięsa. Używamy drobnego Sitka.
2. Obierz czosnek z łuski, przepuść przez prasę. Włóż do mięsa mielonego. Możesz zetrzeć czosnek na drobnej tarce,ale jest to trochę dłuższe.
3. Rozbij jajko kurze na miskę, rozbij widelcem. Włóż do miski z mięsem mielonym.
4. Tutaj wlej bułkę tartą, dobrze wymieszaj mięso mielone. Konieczne jest, aby składniki dobrze "zaprzyjaźniły się" między sobą.
5. Zetrzyj parmezan na drobnej tarce, Wyślij do mięsa mielonego. Sól i pieprz do smaku. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
6. Mokrymi rękami formujemy małe kulki z mięsa mielonego. Układamy je na powierzchni roboczej.
7. Bulion z kurczaka wlać do rondla, wysłać do ognia, doprowadzić do wrzenia.
8. We wrzącym bulionie rozprowadzamy klopsiki, gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię, około 5 minut.
9. Szpinak i tymianek umyć, włożyć do rondla z bulionem. Dopraw solą do smaku. Gdy warzywa staną się miękkie, zdejmij patelnię z ognia.
10. Rozłóż bulion z klopsikami w porcjach, udekoruj plasterkiem cytryny według uznania. Posyp trochę startym parmezanem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g