bulion z klopsikami

Przygotuj aromatyczne pierwsze danie! Smaczne i wykwintne. Rosół z klopsikami zachwyci całą rodzinę. Podstawą jest bulion z kurczaka. Można go przygotować bezpośrednio do tego dania lub użyć gotowego. Mięso mielone można również kupić gotowe. Ale nie jest tajemnicą, że mielone mięso ze świeżego mięsa jest poza konkurencją. Świeży szpinak doskonale uzupełnia danie, tymianek nadaje mu aromat. Podczas serwowania zupę można lekko posypać startym parmezanem i udekorować plasterkiem cytryny. Nawet na talerzu cytryna nada swój niepowtarzalny aromat!
natali-♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 9 g
tłuszcze 13 % 2 g
węglowodany 27 % 4 g
60 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

rosół jest zawsze pyszny i apetyczny. Wiele osób woli jeść bulion jako pierwsze gorące danie i słusznie. W końcu jest to rodzaj zupy, zdrowej i dietetycznej. Możesz podawać bulion z ziołami, z krakersami, z kawałkami gotowanego mięsa, z gotowanym jajkiem. Ten przepis to kolejna opcja pysznego podania zdrowego bulionu z klopsikami z indyka.

1. Mój filet z indyka pod bieżącą wodą. Następnie dowolnie kroimy w kostkę. Przepuszczamy filet przez maszynę do mięsa. Używamy drobnego Sitka.

2. Obierz czosnek z łuski, przepuść przez prasę. Włóż do mięsa mielonego. Możesz zetrzeć czosnek na drobnej tarce,ale jest to trochę dłuższe.

3. Rozbij jajko kurze na miskę, rozbij widelcem. Włóż do miski z mięsem mielonym.

4. Tutaj wlej bułkę tartą, dobrze wymieszaj mięso mielone. Konieczne jest, aby składniki dobrze "zaprzyjaźniły się" między sobą.

5. Zetrzyj parmezan na drobnej tarce, Wyślij do mięsa mielonego. Sól i pieprz do smaku. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

6. Mokrymi rękami formujemy małe kulki z mięsa mielonego. Układamy je na powierzchni roboczej.

7. Bulion z kurczaka wlać do rondla, wysłać do ognia, doprowadzić do wrzenia.

8. We wrzącym bulionie rozprowadzamy klopsiki, gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię, około 5 minut.

9. Szpinak i tymianek umyć, włożyć do rondla z bulionem. Dopraw solą do smaku. Gdy warzywa staną się miękkie, zdejmij patelnię z ognia.

10. Rozłóż bulion z klopsikami w porcjach, udekoruj plasterkiem cytryny według uznania. Posyp trochę startym parmezanem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy