skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj dojrzałe morele, pokrój na połówki i usuń nasiona.
2. Połówki owoców zalać cukrem i odstawić, a w międzyczasie zalać pestki wodą, podpalić i gotować przez 5 minut. Następnie odcedź bulion, wyrzuć kości.
3. Sterylizuj słoiki i pokrywki do zszywania przez 10 minut: gotuj pokrywki i trzymaj słoiki nad parą lub w piekarniku w temperaturze 120 stopni.
3. Morele zmielić z cukrem, następnie postawić pojemnik na ogniu, podgrzać, mieszając.
4. Zmiel gorącą masę morelową za pomocą blendera zanurzeniowego w puree.
5. Zagotuj puree morelowe, aby pianka zniknęła, a następnie wlej wywar z nasion, ponownie zagotuj.
6. Gorący sok z moreli wlać do przygotowanych słoików i natychmiast zwinąć pokrywkami. Umieść napełnione słoiki do góry nogami i pozwól sokowi całkowicie ostygnąć.
7. Schłodzone słoiki z sokiem morelowym przechowywać w temperaturze pokojowej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g