sok z moreli na zimę

pachnący pyszny sok morelowy z miąższem. Sok z moreli jest gęsty, z miąższem, gotowany razem ze skórką, która jest dobrze zmielona blenderem.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 24 g
97 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

Czas gotowania: 40 min

1. Umyj dojrzałe morele, pokrój na połówki i usuń nasiona.
2. Połówki owoców zalać cukrem i odstawić, a w międzyczasie zalać pestki wodą, podpalić i gotować przez 5 minut. Następnie odcedź bulion, wyrzuć kości.
3. Sterylizuj słoiki i pokrywki do zszywania przez 10 minut: gotuj pokrywki i trzymaj słoiki nad parą lub w piekarniku w temperaturze 120 stopni.
3. Morele zmielić z cukrem, następnie postawić pojemnik na ogniu, podgrzać, mieszając.
4. Zmiel gorącą masę morelową za pomocą blendera zanurzeniowego w puree.
5. Zagotuj puree morelowe, aby pianka zniknęła, a następnie wlej wywar z nasion, ponownie zagotuj.
6. Gorący sok z moreli wlać do przygotowanych słoików i natychmiast zwinąć pokrywkami. Umieść napełnione słoiki do góry nogami i pozwól sokowi całkowicie ostygnąć.
7. Schłodzone słoiki z sokiem morelowym przechowywać w temperaturze pokojowej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy