ciasto sałatka Napoleon z ciasta z kurczakiem

Piękny, efektowny, pyszny, na świątecznym stole! Ciasto sałatkowe Napoleon z ciastami z kurczakiem to przepis na oryginalną przekąskę, w której warstwy sałatki układa się między cienkimi ciastami z ciasta francuskiego. Takie ciasto nadaje się na każdą uroczystość i po prostu urozmaica zwykłe menu.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 9 g
tłuszcze 49 % 21 g
węglowodany 30 % 13 g
279 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto napoleońskie z ciasta z kurczakiem? Przede wszystkim upiecz ciasta. Jak zrobić ciasta? Weź głęboką miskę. Przesiej do niego mąkę. Dzięki temu nie tylko usuniesz ewentualne śmieci, ale także nasycisz je tlenem, dzięki czemu wypieki będą bardziej przewiewne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj masło na grubej tarce do mąki. Aby było to łatwiejsze, musi być dobrze schłodzone, więc włóż je na godzinę przed gotowaniem do zamrażarki. Masło można również zwinąć w mąkę przed wcieraniem, aby mniej przylegało do tarki. Szybko zmiel masło mąką rękami, aż uzyskasz miękisz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W masie mąki zrób lejek, wlej do niego lodowatą wodę z octem, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść ciasto. Należy to zrobić szybko, aby masło nie stopiło się z rąk, wtedy ciasto okaże się miękkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podziel ciasto na równe części, których ilość będzie zależeć od pożądanej wielkości ciast. Podzieliłam na 6 części. Włóż ciasto do lodówki na pół godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij kulki ciasta z lodówki jeden po drugim, tuż przed zrolowaniem. Na posypanym mąką stole rozwałkuj każdą część ciasta bardzo cienko (o grubości około 3 mm). Przenieś warstwę ciasta za pomocą wałka do ciasta na pergamin. Nie trzeba smarować pergaminu. Natychmiast zakreśl kontur ciasta, nakłuj go widelcem, aby nie pęczniał podczas pieczenia. Zrobiłem małe ciasto sałatkowe z 6 kwadratowych ciast o boku 14 cm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piecz ciasta w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni przez 8-10 minut, aż będą rumiane.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Wstępnie ugotuj filet z kurczaka. Jak gotować filet z kurczaka? Zanurz go we wrzącej osolonej wodzie, dodaj ziarna pieprzu, liść laurowy. Gotuj filety na średnim ogniu, aż będą miękkie, 30 do 40 minut, w zależności od wielkości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Filety wyjąć z bulionu, ostudzić. Pokrój filety na małe kawałki. Możesz użyć bulionu do przygotowania innych potraw.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umyj grzyby, osusz, drobno posiekaj. Wziąłem pieczarki, ale inne będą działać-świeże, mrożone, w puszkach lub suszone.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na patelni z dodatkiem oleju roślinnego smażyć grzyby z cebulą do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Podczas gotowania dodaj sól do grzybów. Gotowe grzyby ostudzić.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce. Wybierz pyszny, wysokiej jakości, naturalny ser, bez substytutów tłuszczu mlecznego. Ugotuj i ostudź jajko kurze.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Złóż ciasto. Podczas montażu ciasta sałatkowego każde ciasto i warstwa nadzienia będą musiały być smarowane majonezem. Weź ilość majonezu do smaku. Więc pierwsze ciasto, majonez.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Połóż połowę pokrojonego fileta, posmaruj majonezem na wierzchu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przykryj drugim ciastem, ułóż równomiernie starty ser.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ponownie ciasto i warstwa smażonych grzybów. Tutaj nie nałożyłem majonezu, ponieważ grzyby okazały się dość tłuste. Przykryj ciastem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Następna warstwa to pozostały filet z kurczaka.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Następnie ciasto i grubo starte jajko na twardo.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Posmaruj Ostatnie ciasto i boki twarogiem. Aby ser był mniej lepki, możesz wymieszać go z kilkoma łyżkami śmietany. Posyp boki ciasta sałatkowego okruchami ze skrawków ciasta. Udekoruj przystawkę na wierzchu. Zabarwiłem pozostały ser twarogowy sokiem z marchwi i wykonałem ozdoby na obwodzie. Użyłam również oliwek, pietruszki i "róży" z marchwi. Włóż gotową przekąskę do lodówki na 6-8 godzin do namoczenia. Smacznego!

aby zrobić ciasto sałatkowe, możesz użyć gotowych ciast dla Napoleona.

zostawiłem Napoleona w lodówce na noc, przekąska była dobrze namoczona i okazała się smaczna i dość sycąca.

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy