skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto napoleońskie z ciasta z kurczakiem? Przede wszystkim upiecz ciasta. Jak zrobić ciasta? Weź głęboką miskę. Przesiej do niego mąkę. Dzięki temu nie tylko usuniesz ewentualne śmieci, ale także nasycisz je tlenem, dzięki czemu wypieki będą bardziej przewiewne.
Krok 2:
Zetrzyj masło na grubej tarce do mąki. Aby było to łatwiejsze, musi być dobrze schłodzone, więc włóż je na godzinę przed gotowaniem do zamrażarki. Masło można również zwinąć w mąkę przed wcieraniem, aby mniej przylegało do tarki. Szybko zmiel masło mąką rękami, aż uzyskasz miękisz.
Krok 3:
W masie mąki zrób lejek, wlej do niego lodowatą wodę z octem, wymieszaj.
Krok 4:
Zagnieść ciasto. Należy to zrobić szybko, aby masło nie stopiło się z rąk, wtedy ciasto okaże się miękkie.
Krok 5:
Podziel ciasto na równe części, których ilość będzie zależeć od pożądanej wielkości ciast. Podzieliłam na 6 części. Włóż ciasto do lodówki na pół godziny.
Krok 6:
Wyjmij kulki ciasta z lodówki jeden po drugim, tuż przed zrolowaniem. Na posypanym mąką stole rozwałkuj każdą część ciasta bardzo cienko (o grubości około 3 mm). Przenieś warstwę ciasta za pomocą wałka do ciasta na pergamin. Nie trzeba smarować pergaminu. Natychmiast zakreśl kontur ciasta, nakłuj go widelcem, aby nie pęczniał podczas pieczenia. Zrobiłem małe ciasto sałatkowe z 6 kwadratowych ciast o boku 14 cm.
Krok 7:
Piecz ciasta w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni przez 8-10 minut, aż będą rumiane.
Krok 8:
Przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Wstępnie ugotuj filet z kurczaka. Jak gotować filet z kurczaka? Zanurz go we wrzącej osolonej wodzie, dodaj ziarna pieprzu, liść laurowy. Gotuj filety na średnim ogniu, aż będą miękkie, 30 do 40 minut, w zależności od wielkości.
Krok 9:
Filety wyjąć z bulionu, ostudzić. Pokrój filety na małe kawałki. Możesz użyć bulionu do przygotowania innych potraw.
Krok 10:
Umyj grzyby, osusz, drobno posiekaj. Wziąłem pieczarki, ale inne będą działać-świeże, mrożone, w puszkach lub suszone.
Krok 11:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 12:
Na patelni z dodatkiem oleju roślinnego smażyć grzyby z cebulą do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Podczas gotowania dodaj sól do grzybów. Gotowe grzyby ostudzić.
Krok 13:
Zetrzyj ser na drobnej tarce. Wybierz pyszny, wysokiej jakości, naturalny ser, bez substytutów tłuszczu mlecznego. Ugotuj i ostudź jajko kurze.
Krok 14:
Złóż ciasto. Podczas montażu ciasta sałatkowego każde ciasto i warstwa nadzienia będą musiały być smarowane majonezem. Weź ilość majonezu do smaku. Więc pierwsze ciasto, majonez.
Krok 15:
Połóż połowę pokrojonego fileta, posmaruj majonezem na wierzchu.
Krok 16:
Przykryj drugim ciastem, ułóż równomiernie starty ser.
Krok 17:
Ponownie ciasto i warstwa smażonych grzybów. Tutaj nie nałożyłem majonezu, ponieważ grzyby okazały się dość tłuste. Przykryj ciastem.
Krok 18:
Następna warstwa to pozostały filet z kurczaka.
Krok 19:
Następnie ciasto i grubo starte jajko na twardo.
Krok 20:
Posmaruj Ostatnie ciasto i boki twarogiem. Aby ser był mniej lepki, możesz wymieszać go z kilkoma łyżkami śmietany. Posyp boki ciasta sałatkowego okruchami ze skrawków ciasta. Udekoruj przystawkę na wierzchu. Zabarwiłem pozostały ser twarogowy sokiem z marchwi i wykonałem ozdoby na obwodzie. Użyłam również oliwek, pietruszki i "róży" z marchwi. Włóż gotową przekąskę do lodówki na 6-8 godzin do namoczenia. Smacznego!
aby zrobić ciasto sałatkowe, możesz użyć gotowych ciast dla Napoleona.
zostawiłem Napoleona w lodówce na noc, przekąska była dobrze namoczona i okazała się smaczna i dość sycąca.
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g