Sałatka z orzechami włoskimi i warstwami kurczaka

Przygotuj ciekawą sałatkę z kurczakiem i orzechami włoskimi. Atrakcyjny wygląd i wspaniały smak tej warstwowej sałatki sprawia, że jest to świetna opcja na świąteczny stół. Pomimo niewielkiej ilości składników danie okazuje się dość satysfakcjonujące.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 18 g
tłuszcze 52 % 22 g
węglowodany 5 % 2 g
276 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki sałatki. Gotuj filet z kurczaka do miękkości w osolonej wodzie. Następnie schłodź.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj lub posiekaj orzechy włoskie w blenderze. Zbyt długie ubijanie orzechów nie jest konieczne - nie powinny zamieniać się w zbyt małe okruchy, ale powinny być wyczuwalne w strukturze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Schłodzony filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Im mniejszy rozmiar kawałków mięsa, tym lepiej nasiąka sałatką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Oddziel żółtka od białek i zetrzyj je pojedynczo na grubej tarce. Wolę wcierać Jajka od razu w salaterkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sałatkę warstwową można podawać w salaterce, ale wolę uformować ją w pierścień do gotowania, aby warstwy były widoczne. Do tej ilości składników potrzebujemy pierścienia o wielkości od 14 do 18 cm. Ustaw pierścień na talerzu do serwowania i ułóż posiekany filet z kurczaka w pierwszej warstwie. Wygładź warstwę i posmaruj majonezem. Zwykle robię siatkę majonezową z worka do szprycowania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp (lub zetrzyj) żółtka na wierzchu. Wielkość tarki nie jest ważna, najważniejsze jest to, że żółtka pokrywają całą powierzchnię sałatki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp połową posiekanych orzechów włoskich na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na wierzchu zrób również siatkę majonezu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następną warstwą będą starte białka. Należy je również polać majonezem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż starty ser na białkach i polej majonezem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ostatnia warstwa to pozostałe orzechy włoskie. Gotową sałatkę należy pozostawić do namoczenia w lodówce przez około 1-2 godziny.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zdejmij pierścień do gotowania przed podaniem. Udekoruj sałatkę połówkami orzechów włoskich i natką pietruszki. Smacznego!

możesz rozcieńczyć warstwy startym na grubej tarce zielonym słodko-kwaśnym jabłkiem (odmiana Simerinka, Granny Smith). Z jabłkiem sałatka okaże się bardziej soczysta.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy