skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki sałatki. Gotuj filet z kurczaka do miękkości w osolonej wodzie. Następnie schłodź.
Krok 2:
Drobno posiekaj lub posiekaj orzechy włoskie w blenderze. Zbyt długie ubijanie orzechów nie jest konieczne - nie powinny zamieniać się w zbyt małe okruchy, ale powinny być wyczuwalne w strukturze.
Krok 3:
Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce.
Krok 4:
Schłodzony filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Im mniejszy rozmiar kawałków mięsa, tym lepiej nasiąka sałatką.
Krok 5:
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Oddziel żółtka od białek i zetrzyj je pojedynczo na grubej tarce. Wolę wcierać Jajka od razu w salaterkę.
Krok 6:
Sałatkę warstwową można podawać w salaterce, ale wolę uformować ją w pierścień do gotowania, aby warstwy były widoczne. Do tej ilości składników potrzebujemy pierścienia o wielkości od 14 do 18 cm. Ustaw pierścień na talerzu do serwowania i ułóż posiekany filet z kurczaka w pierwszej warstwie. Wygładź warstwę i posmaruj majonezem. Zwykle robię siatkę majonezową z worka do szprycowania.
Krok 7:
Posyp (lub zetrzyj) żółtka na wierzchu. Wielkość tarki nie jest ważna, najważniejsze jest to, że żółtka pokrywają całą powierzchnię sałatki.
Krok 8:
Posyp połową posiekanych orzechów włoskich na wierzchu.
Krok 9:
Na wierzchu zrób również siatkę majonezu.
Krok 10:
Następną warstwą będą starte białka. Należy je również polać majonezem.
Krok 11:
Połóż starty ser na białkach i polej majonezem.
Krok 12:
Ostatnia warstwa to pozostałe orzechy włoskie. Gotową sałatkę należy pozostawić do namoczenia w lodówce przez około 1-2 godziny.
Krok 13:
Zdejmij pierścień do gotowania przed podaniem. Udekoruj sałatkę połówkami orzechów włoskich i natką pietruszki. Smacznego!
możesz rozcieńczyć warstwy startym na grubej tarce zielonym słodko-kwaśnym jabłkiem (odmiana Simerinka, Granny Smith). Z jabłkiem sałatka okaże się bardziej soczysta.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g