zupa z golonki grochowej

gotuj pyszną, jasną i apetyczną zupę-zachwyć rodzinę! Zupa grochowa jest nie tylko satysfakcjonująca i pożywna, ale także cieszy oko jasnymi kolorami. Bulion zawdzięcza bogaty smak wędzonkom i korzeniom, które nadają zupie szczególny urok i aromat.
GallaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 4 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 38 % 5 g
69 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

Kładziemy duży garnek na kuchence, w którym kładziemy wstępnie dokładnie umytą golonkę. Napełnij mięso wodą. Umyj i oczyść korzenie selera i pietruszki, pokrój je na kilka kawałków, Wyślij do golonki. Obierz cebulę i zanurz ją w całości na patelni. Myjemy groszek-mieszankę posiekanej zieleni i żółci, ale nie zasadniczo-możesz wziąć jeden rodzaj. Wkładamy go do rondla, włączamy piec-ogrzewanie jest średnie.

doprowadź płyn do wrzenia. Pianę powstałą w procesie usuwamy łyżką. Ważnym niuansem jest to, że bulion nie jest solony. Kiedy gotujesz groszek, nie musisz solić wody. Czasami groszek należy namoczyć z wyprzedzeniem (maksymalnie 5 godzin), ale groszek kruszony zwykle gotuje się dość szybko i dobrze. Lepiej jest używać znanych marek lub ubezpieczać się, a mimo to wstępnie namoczyć groszek.

możesz również umieścić swoje ulubione przyprawy w zupie, na przykład liść laurowy, ziele angielskie, możesz dodać czarny pieprz. Ogólnie rzecz biorąc, smak zupy można łatwo dostosować do siebie. Jednak bez dodatkowych przypraw bulion będzie niesamowicie bogaty.

ogrzewanie po ugotowaniu zmniejszamy i gotujemy bulion przez 30 minut na najwolniejszym ogniu. Myjemy i obieramy marchewki i ziemniaki. Obie kroimy na małe kawałki.

kiedy minie określony czas, usuwamy kawałki korzeni i cebuli z zupy-nie będziemy ich już potrzebować. Golonkę wyjmujemy na szeroki talerz. Na patelnię wkładamy marchewki i ziemniaki, dodajemy również świeżą gałązkę tymianku, trochę soli. Kontynuujemy gotowanie zupy przez kolejne 10-15 minut - aż groszek i warzywa będą gotowe. Mięso w tym czasie rozbieramy na włókna widelcem. Jeśli chcesz, możesz pokroić go na zgrabne kawałki - zależy to od osobistych preferencji.

więc. groszek jest gotowy, marchewki i ziemniaki są miękkie, więc czas zdjąć zupę z pieca. Ale wcześniej wyjmujemy tymianek z patelni,smakujemy zupę, sól, doprawiamy czarnym pieprzem. Włóż mięso z powrotem do garnka. Wymieszaj, trzymaj w ogniu przez kolejne 30 sekund i usuń zupę z ognia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Suszony groszek - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g
  • Golonka wieprzowa - 294   kcal/100g
  • Korzeń selera - 32   kcal/100g

Podobne przepisy