skład / składniki
metoda gotowania
Kładziemy duży garnek na kuchence, w którym kładziemy wstępnie dokładnie umytą golonkę. Napełnij mięso wodą. Umyj i oczyść korzenie selera i pietruszki, pokrój je na kilka kawałków, Wyślij do golonki. Obierz cebulę i zanurz ją w całości na patelni. Myjemy groszek-mieszankę posiekanej zieleni i żółci, ale nie zasadniczo-możesz wziąć jeden rodzaj. Wkładamy go do rondla, włączamy piec-ogrzewanie jest średnie.
doprowadź płyn do wrzenia. Pianę powstałą w procesie usuwamy łyżką. Ważnym niuansem jest to, że bulion nie jest solony. Kiedy gotujesz groszek, nie musisz solić wody. Czasami groszek należy namoczyć z wyprzedzeniem (maksymalnie 5 godzin), ale groszek kruszony zwykle gotuje się dość szybko i dobrze. Lepiej jest używać znanych marek lub ubezpieczać się, a mimo to wstępnie namoczyć groszek.
możesz również umieścić swoje ulubione przyprawy w zupie, na przykład liść laurowy, ziele angielskie, możesz dodać czarny pieprz. Ogólnie rzecz biorąc, smak zupy można łatwo dostosować do siebie. Jednak bez dodatkowych przypraw bulion będzie niesamowicie bogaty.
ogrzewanie po ugotowaniu zmniejszamy i gotujemy bulion przez 30 minut na najwolniejszym ogniu. Myjemy i obieramy marchewki i ziemniaki. Obie kroimy na małe kawałki.
kiedy minie określony czas, usuwamy kawałki korzeni i cebuli z zupy-nie będziemy ich już potrzebować. Golonkę wyjmujemy na szeroki talerz. Na patelnię wkładamy marchewki i ziemniaki, dodajemy również świeżą gałązkę tymianku, trochę soli. Kontynuujemy gotowanie zupy przez kolejne 10-15 minut - aż groszek i warzywa będą gotowe. Mięso w tym czasie rozbieramy na włókna widelcem. Jeśli chcesz, możesz pokroić go na zgrabne kawałki - zależy to od osobistych preferencji.
więc. groszek jest gotowy, marchewki i ziemniaki są miękkie, więc czas zdjąć zupę z pieca. Ale wcześniej wyjmujemy tymianek z patelni,smakujemy zupę, sól, doprawiamy czarnym pieprzem. Włóż mięso z powrotem do garnka. Wymieszaj, trzymaj w ogniu przez kolejne 30 sekund i usuń zupę z ognia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Suszony groszek - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g
- Golonka wieprzowa - 294 kcal/100g
- Korzeń selera - 32 kcal/100g