skład / składniki
metoda gotowania
sekretem jasnego koloru buraka jest to, że buraki należy przygotować z wyprzedzeniem i dodać do zupy już gotowe. Więc buraki zachowują swój jasny kolor i nie są gotowane.
1. Zacznijmy od przygotowania buraków. Najlepszym sposobem jest upieczenie go. Dobrze umyj buraki. Zawiń każdą bulwę buraka w folię i piecz w piekarniku przez około 40-50 minut. Podczas pieczenia zachowana jest maksymalna ilość witamin i pierwiastków śladowych. Jeśli nie chcesz majstrować przy piekarniku, możesz po prostu ugotować nieobrane buraki, jak mówią "w mundurze".
2. Jednocześnie z burakami gotujemy bulion z kurczaka. Dobrze umyj kurczaka, włóż do rondla i zalej wodą. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 5-10 minut i spuścić pierwszy bulion. Wszystkie zupy gotuję tylko na drugim bulionie. Wraz z pierwszym bulionem spuszczamy nadmiar tłuszczu i wszystkie szkodliwe substancje, które mogły karmić kurczaka za życia. Dobrze opłucz kurczaka, umyj garnek i ponownie napełnij kurczaka czystą wodą. Gotuj bulion przez około godzinę. Nie trzeba usuwać pianek.
3. Po ugotowaniu bulionu odcedź go i dodaj wodę, jeśli to konieczne. Oddziel kurczaka od kości i wróć do zupy tylko miąższ.
4. Do bulionu z kurczaka wrzucamy obrane i drobno pokrojone w kostkę ziemniaki.
5. Usuń skórkę z pomidorów. Aby to zrobić, wykonujemy nacięcie w kształcie krzyża na pomidorze nożem, a następnie wrzucamy go do wrzącej wody na 20 sekund i natychmiast do lodu na kilka minut. Skórka odchodzi sama i bardzo łatwo usuwa się z pomidora.
6. Podczas gotowania ziemniaków robimy sos do buraków. Na oleju roślinnym najpierw smażyć drobno posiekaną cebulę, aż cebula stanie się przezroczysta.
7. Dodaj marchewki starte na grubej tarce do cebuli, nadal smaż.
8. Do sosu wysyłamy pokrojone w kostkę obrane pomidory. Jeśli nie ma świeżych pomidorów, możesz dodać 1 łyżkę stołową ze zjeżdżalnią koncentratu pomidorowego. Dusić przez 5 minut.
9. Ugotowane i schłodzone buraki są obrane. Pokrój w kostkę, kostkę lub trzy na grubej tarce, która lubi. Ale nie powinieneś się mocno mielić, buraki powinny być wyczuwalne w zupie. Dodaj buraki do ostatniego dressingu. Jeśli buraki nie są słodkie, dodaj łyżeczkę cukru tam dla równowagi smakowej.
9. Dodaj sos do bulionu z kurczaka, dodaj liść laurowy, zioła, ziele angielskie 3-4 groszki, sól do smaku i gotuj buraki przez kolejne 10-15 minut, aż będą gotowe.
i oczywiście integralną częścią buraka jest gotowane jajko i łyżka kwaśnej śmietany podczas serwowania. Możesz podawać takie buraki lepiej na zimno, możesz też na gorąco. Cóż, bardzo smaczne, smak dzieciństwa!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g