czapce

urozmaic swoje menu kolorowymi koreańskimi potrawami! Chapche to jedno z oryginalnych dań kuchni koreańskiej. To dość obfita sałatka, którą każdy z pewnością pokocha. Mięso nadaje się nie tylko do wołowiny, można wziąć polędwicę wieprzową lub kurczaka, sałatka z tego nie straci smaku i nie ustąpi smaku.
miLiSaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 8 g
tłuszcze 40 % 18 g
węglowodany 42 % 19 g
255 kcal
IG: 32 / 58 / 11

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min

1. Przede wszystkim wlej sos sojowy do miski, wlej tutaj cukier, podgrzej w kuchence mikrofalowej, mieszaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą. Nie musisz podgrzewać przez bardzo długi czas, wystarczy 15 sekund.

2. Wołowinę myjemy pod bieżącą wodą, suszymy ręcznikami papierowymi. Przygotowane mięso kroimy w kostkę. Nie powinien być tłusty, bez filmów i żył. Polędwica wołowa jest najlepsza lub możesz użyć gotowego Stroganowa wołowego, co przyspieszy i ułatwi proces przygotowania. Tak więc mięso wkładamy do miski, solimy, pieprzymy, wysyłamy do lodówki na 15-20 minut.

3. Obierz marchewki, umyj, pokrój w cienkie plasterki. Obierz cebulę i czosnek, pokrój cebulę w kostkę. Smażyć cebulę z czosnkiem na oleju roślinnym na złoty kolor, a następnie dodać marchewkę, smażyć delikatnie mieszając, około 2 minut.

4. Rozmrażamy grzyby. Możesz to zrobić z wyprzedzeniem, przenosząc je z zamrażarki do lodówki i pozostawiając na noc. W tym czasie grzyby rozmrażają się. Możesz także skorzystać z urządzeń kuchennych, takich jak kuchenka mikrofalowa, w której grzyby rozmrażają się znacznie szybciej. Spuść wodę z rozmrożonych grzybów, włóż je na patelnię do warzyw, smaż przez około 7 minut, od czasu do czasu mieszaj.

5. Smażyć mięso na maśle, z każdej strony przez maksymalnie 5 minut. Mięso powinno osiągnąć gotowość. Po usmażeniu wołowiny przykryj patelnię pokrywką i zdejmij z ognia, odstaw na chwilę.

6. Wlej wodę do rondla (wystarczy 1,5 litra), Wyślij do ognia, zagotuj. Następnie sól i włóż funchozę do wrzącej wody, gotuj przez 5 minut. Po określonym czasie wrzuć makaron do durszlaka, spłucz pod strumieniem zimnej wody. Rozłóż funchozę na desce do krojenia, posyp olejem sezamowym i pokrój na kawałki około 10 centymetrów.

7. Rozbij jajko na miskę, ubij widelcem jak omlet. Wlej patelnię wysmarowaną olejem roślinnym, rozprowadź na jej powierzchni, usmaż z obu stron. Podczas obracania musisz działać bardzo ostrożnie, aby nie podrzeć naleśnika jajecznego. Naleśnik jajeczny pokroić w cienkie paski. Wygodnie jest to zrobić, zwijając naleśnik w rolkę.

8. Włóż funchozę do salaterki, polej sosem sojowym, dodaj smażone warzywa z grzybami, mięso i paski omletu. Świeże liście szpinaku umyć, osuszyć, dodać do czapeczki. Na koniec ponownie posyp naczynie olejem sezamowym i posyp prażonymi ziarnami sezamu.

jedz z przyjemnością, traktuj rodzinę i przyjaciół!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Makaron Szklany - 351   kcal/100g
  • Polędwica wołowa - 324   kcal/100g

Podobne przepisy