skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty potrzebne do przygotowania pilawu. Cebulę i marchewkę należy obrać, dokładnie umyć te warzywa i mięso. Usuń kilka warstw łuski z głów czosnku i bez demontażu goździków umyj głowy pod bieżącą wodą.
Krok 2:
Ryż należy opłukać przed rozpoczęciem krojenia warzyw, dokładnie mieląc go w wodzie ręką. Zmień wodę co najmniej 5 razy i pozostaw ryż w wodzie.
Krok 3:
Pokrój mięso w dużą kostkę.
Krok 4:
Grubo posiekaj warzywa: cebulę w krążki 0,5 - 0,8 cm, marchewkę w paski o grubości 0,5 - 0,8 cm, długość - 4-5 cm.
Krok 5:
Wlej olej roślinny do kotła, Ustaw na maksymalny ogień, dodaj 0,5 łyżki. łyżki soli, opuść małą obraną cebulę.
Krok 6:
Mieszając, smaż cebulę na złoty kolor. To znak, że olej się rozgrzał. Do mieszania używamy łyżki cedzakowej. Wyjmujemy cebulę, nie potrzebujemy jej więcej.
Krok 7:
Dodaj mięso, energicznie mieszaj przez pierwsze kilka sekund, aby nie przykleiło się do ścian kotła. Pocieramy 1/3 ziry w dłoniach i dodajemy do mięsa. Smażyć mięso na maksymalnym ogniu przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż woda wyparuje i utworzy złotą skórkę.
Krok 8:
Bez zmniejszania ognia dodaj cebulę. Od czasu do czasu mieszając smażyć do miękkości przez około 15 minut.
Krok 9:
Bez zmniejszania ognia wkładamy marchewki do kotła z mięsem i cebulą i smażymy je, mieszając, przez 10 minut do miękkości (naciskając krawędzią łyżki cedzakowej na kawałek marchewki, możemy go łatwo podzielić).
Krok 10:
Napełnij wszystko gorącą wodą, aby przykryła smażenie. Możesz użyć wrzącej wody, aby zaoszczędzić czas. Dodaj pozostałe Zira, sól i berberys. Od momentu wrzenia smażenia dusimy wszystko na dużym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj kurkumę. W miejscu, w którym woda intensywnie się gotuje, musisz spróbować - powinno być słone.
Krok 11:
Zmniejsz ogień do minimum. Rozłóż ryż, równomiernie rozprowadzając go na wierzchu smażenia. Nie mieszaj! Rozłóż główki czosnku na powierzchni ryżu i zmiażdż je łyżką cedzakową w ryżu. Jeśli poziom wody jest niższy, dodaj wrzącą wodę, zastępując łyżką cedzakową pod strumieniem (aby nie naruszyć warstwy ryżu). Zwiększ ogień do maksimum i gotuj, aż woda wyparuje z powierzchni ryżu.
Krok 12:
Następnie zmniejsz ogień do minimum i uformuj zjeżdżalnię z ryżu. Wykonujemy w nim otwory nożem w kółko i pośrodku do dołu, aby nadmiar wody wyparował. Zamknij pokrywkę i pozwól ryżowi gotować na parze przez około 15 minut.
Krok 13:
Wyłącz ogień. Jeśli masz ochotę i czas, pozwól pilawowi zaparzyć się pod pokrywką przez 10 minut. To wszystko, pilaw jest gotowy, poczęstuj się!
istnieje kilka sposobów podawania pilawu.
pierwszą opcją jest wymieszanie zawartości kotła, ułożenie go na talerzu w formie zjeżdżalni, udekorowanie czosnkiem i ziołami.
drugą opcją jest wybranie ryżu do jednego pojemnika, a kawałków mięsa z smażenia do drugiego. Mieszając ryż z pozostałym smażeniem, uformuj zjeżdżalnię ryżu na talerzu, kładąc na nim kawałki mięsa. Udekoruj ziołami, czosnkiem.
pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Berberys - 29 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g