skład / składniki
gotowanie krok po kroku
to dziwne jedzenie to ciasteczka lub cukierki. Chociaż bardziej skłaniam się ku cukierkom, ponieważ nie używamy mąki. A sam przepis kulinarny na te cukierki jest pyszny nawet po prostu do przeczytania.
do rondla wkładamy mleko skondensowane, masło, żółtko i kakao w proszku. I wszystko to dobrze wymieszaj, prawie ubij łyżką. Następnie kładziemy na małym ogniu i gotujemy przez około 12 minut, ciągle mieszając, w przeciwnym razie, nie daj Boże, spali się. Krótko mówiąc, gotuj, aż wszystko zgęstnieje i zacznie pozostawać w tyle za dnem patelni, jak gęsty krem.
rozłóż mieszaninę na natłuszczonej powierzchni-arkuszu lub naczyniu, które jest pod ręką i pozwól jej całkowicie ostygnąć. Teraz robimy małe kulki, idealnie okrągłe. Na jedną kulkę-1 łyżeczka.mieszanina. W tym celu smarujemy ręce olejem. Jeśli nagle mieszanina przykleiła się do rąk, umyj ręce zimną wodą i ponownie posmaruj olejem. Ostrzegam - ta aktywność jest dość brudna.
wsyp do miski chipsy czekoladowe, wióry lub, jeśli czekolada jest w naszej tabliczce, schłodź ją do twardości i zetrzyj na drobnej tarce. Kulki przewijamy w kawałkach czekolady, aby były całkowicie pokryte. I połóż na talerzu. Jeśli nagle na truflach pozostanie nadmiar tłuszczu, można je wysuszyć na ręcznikach papierowych
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g